3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

İtfaiye hizmette sınır tanımıyor

Ankara Büyükşehir Belediye İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, Ankara itfaiyesinin Türkiye'deki modern ve başarılı itfaiyeciliğin önderi olduğunu belirterek, "İtfaiyemiz, her biri konusunda uzman 754 personeli, dünya standartlarında araç ve teçhizatıyla en zor görevlerin üstesinden gelecek kapasitededir" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı personeli, dünya standartlarındaki teknik donanımı ve en üst düzeydeki görev bilinci ile hizmette sınır tanımıyor. Ankara itfaiyesinin trafik kazalarına müdahalelerinde görev yapan kurtarma filosu, sahip olduğu 27 ton kaldırma kapasiteli ve 95 tonluk kesme gücü ile 18 milimetreye kadar çelik kaportaları kolaylıkla kesebilme özelliğine sahip ekipmanlarıyla da üst düzeyde kurtarma hizmeti veriyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, Ankara itfaiyesinin Türkiye'deki modern ve başarılı itfaiyeciliğin önderi olduğunu vurgulayarak, "Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı her biri konusunda uzman 754 personeli, dünya standartlarında araç ve teçhizatıyla en zor görevlerin üstesinden gelecek kapasitedir" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı 25 itfaiye grubunun başkentin coğrafi yapısı dikkate alınarak değişik semtlerde çıkması muhtemel yangınlara anında ve etkin müdahalede bulunacak şekilde konuşlandırıldığını kaydeden Kurutuz, teşkilatın bünyesinde yangın söndürme, kurtarma ve benzeri amaçlarda kullanılmak üzere 130 araç bulunduğunu belirtti. Alo 110 hattına yangın ihbarı alan bir grubun 35-40 saniyede tüm hazırlıklarını tamamlayarak yola çıktığını anlatan Kurutuz, ekibin yangın yerine 5-12 dakikada ulaştığını söyledi.

25 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında kutlanan İtfaiye Haftası boyunca gerçekleştirilecek seminer ve yangın söndürme tatbikatlarıyla vatandaşlara yangınla mücadele konusunda bilgi vermeye çalışacaklarını ifade eden Kurutuz, tedbir ve dikkatin ve çıkan yangına yapılacak ilk müdahalenin, yangınla mücadelenin ana unsurları olduğunu hatırlattı. "Alo 110" yangın ihbar hattını aramanın itfaiyenin yangına müdahalesi için yeterli olduğunu ifade eden Kurutuz, yangın ihbarında bulunulan adresin doğru ve anlaşılır biçimde verilmesinin yangınla mücadelede anahtar olduğunu söyledi.

İtfaiyenin yangın yerine çabuk ulaşarak, yangına anında müdahalesi için itfaiye araçlarına yol vermenin önemine değinen Kurutuz, vatandaşların panik yapmadan yangın alanını boşaltmasını da itfaiyenin rahat çalışabilmesinin şartı olarak saydı.
Ankara itfaiyesinin araç kazarlarında gerçekleştirdiği kurtarma çalışmalarında da başarılı sonuçlar elde ettiğine dikkat çeken Kurutuz, "Ankara itfaiyesi kazalarda araç içinde sıkışanları kurtaracak teknik donanım ve uzman kadroyu da bünyesinde barındırıyor" diye konuştu.

ARAMA-KURTARMA EKİBİ

İtfaiye Daire Başkanlığı'nın özel eğitimli köpekleriyle arama kurtarma ekibinin de her an göreve hazır beklediğine işaret eden Kurutuz, arama kurtarma ekibinin Ankara ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinde meydana gelen göçük, çökme ve diğer doğal afetlerde enkaz altında kalan canlıların kurtarılmasında başarılı çalışmalara imza attığını söyledi. Şu anda uluslararası standartlarda enkaz altında canlı kurtarma eğitimi görmüş 6 köpeğe sahip olduklarını açıklayan Kurutuz, 4 kurtarma köpeğinin ise eğitime devam ettiğini belirtti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın bünyesinde 1997 yılında oluşturulan su altı arama kurtarma ekibinin Türkiye'de itfaiye teşkilatları arasında kurulan ilk hizmet birimi olduğunu da dikkat çeken Kurutuz, şunları söyledi:
"5 uzman dalgıçtan oluşan su altı kurtarma timi, başkentteki göl, gölet ve su birikintilerinde meydana gelen boğulma olayları ve kazaların yanı sıra Türkiye'nin tüm bölgelerinden gelen su altından ceset çıkarma taleplerini başarıyla gerçekleştiriyor. Özel ekipler tarafından birkaç bin TL karşılığı yapılan bu hizmet, Türkiye'nin hangi bölgesinde olursa olsun kesinlikle ücret alınmadan yapılıyor."

"Alo 110" yangın ihbar telefonunun Türkiye'nin her yerinde ücretsiz aranabildiğini belirten Kurutuz, vatandaşların yangın olayında bu hattı aramasının yeterli olduğunu kaydetti. "Alo 110" yangın ihbar telefonunun çok sayıda asılsız ihbar ve gereksiz aramalarla meşgul edildiğini ifade eden Kurutuz, bu bilinçsiz davranışların zaman kaybına ve yangınla mücadeleyi olumsuz etkilediğini de kaydetti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2009 Çarşamba 12:02:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?