3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Karbonmonoksite 20 yılda 110 kurban

Yapılan araştırmalar, Ankara'da son 20 yılda karbon monoksit zehirlenmesinden 110 kişinin öldüğünü gösteriyor.

Başkent Doğalgaz AŞ'nin internet sitesi yayınladığı bilgilere göre, karbon monoksit gazı zehirlenmesi genellikle baca tıkanıkları sonucu yaşanıyor. Doğalgaz kullanımında metan gazının kimyasal özelliği nedeniyle bacadan su buharı da atılıyor.

Atılan su buharının bir kısmı yoğunlaşarak baca içindeki sıvanın dökülmesine dolayısıyla da tıkanıklığa yol açıyor. Resmi kayıtlara göre, Ankara'da, baca tıkanmasından kaynaklanan karbon monoksit sızıntısı 1988-2008 yılları arasında bin kişiyi zehirledi ve 110 kişinin ölümüne yol açtı.

BASİT AMA HAYAT KURTARAN ÖNLEMLER

Uzmanlar basit önlemlerin hayat kurtardığını kaydederek, doğalgaz kullanıcılarına şu tavsiyelerde bulunuyor: Bacalı cihazlara baca sensoru takmak, sensorun çalışıp çalışmadığını zaman zaman kontrol etmek, kombinin bulunduğu yerdeki havalandırma, vantilatörvs. kesinlikle tıkamamak, bacaları yılda bir kez temizletmek, kombi ve aspiratör bacalarını birleştirmemek, çıkıştaki bacaya şapka taktırmak, su buharının yoğuşmasını önlemek amacıyla bacalara ısı yalıtımı yapmak.

Ayrıca, uzmanlar, gaz kokusu hissedildiğinde kibrit, çakmak yakmak ya da elektrikli cihazları çalıştırmak, elektrik düğmelerini açıp kapatmanın patlamaya neden olacağı uyarısını yapıyor. Koku hissedildiğinde ya da baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı gibi durumlarla karşılaşıldığında doğalgaz cihazlarının kapatılması ve camları açarak ortamın havalandırılması gerekiyor. 187 acil arıza hattı 24 saat şikayetlere açık.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2009 Cuma 15:20:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?