3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

'Kaşe' operasyonuna 15 gözaltı

Başkentte sahte sağlık raporu ve sahte laboratuvar tahlili düzenleyerek sağlık karnelerine ilaç yazdırıp Sosyal Güvenlik Kurumu'nu zarara uğrattıkları iddia edilen şebekeye yönelik düzenlenen operasyonda 15 kişi gözaltına alındı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Büro Amirliği ekipleri, bazı ilaç firmalarında çalışan kişilerin örgütlü bir şekilde yalnızca laboratuar tetkik sonuçları, ilaç kullanımı ve hasta katılım payından muaf ilaç raporu ve reçeteyle alınabilen kolesterol ilaçlarını satmak amacıyla sahte belgeler hazırladıklarını belirledi.

Şebekenin anlaştıkları doktorlar aracılığıyla raporların ve reçetelerin yazdırıldığı, kendilerine ait ve anlaşmalı oldukları eczane çalışanları aracılığıyla da yazılan ilaçların fatura edilip devleti zarara uğratarak haksız kazanç elde ettikleri anlaşıldı.
Mali polisin 10 ay süren çalışmalarının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla 'Kaşe operasyonu' düzenlendi.

Operasyonda şebekenin lideri olduğu iddia edilen Emre Ç. ile birlikte doktor Ziyaeddin H., Hasan S., Zafer M., Hasan U., Kubilay D., görüntüleme merkezi sahibi Yılmaz G., Şenay A., Handan Ü., Mehmet Ö., Kaan Y., Ufuk B., Derya U., Elif G.Ç., ve Azize K. hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek", "sahte belge düzenlemek suretiyle kamu kurumunu dolandırmak", "rüşvet almak" ve "haksız ekonomik kazanç elde etmek' suçlamalarıyla gözaltına alındı. Zanlılardan Şenay A., Azize K., Elif G.Ç., Derya U., Ufuk B. ve Kaan Y., ifadelerinin alınmasının ardından savcılıkça serbest bırakıldı.

Zanlıların sahte laboratuar kayıtları ve ilaç raporları düzenledikleri, işbirliği içinde oldukları doktorlar vasıtasıyla temin ettikleri çok sayıda karneye bu raporlara istinaden alınabilen ilaçları toplu olarak yazdırdıkları belirlendi. Sağlık karnelerine ilaç yazılan vatandaşların ise yapılan işlemlerden haberlerinin olmadığı belirlenirken şebekenin usulsüz olarak düzenlenen reçetelerin parasının Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan tahsil edip devleti dolandırdıkları anlaşıldı.

Operasyonda, zanlıların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda çok sayıda başka kişilere ait sağlık karnesi, ilaç kullanım raporları, kupürü kesilmiş veya kesilmemiş ilaçlar, çok sayıda nüfus cüzdan fotokopileri, 4 adet laptop, 1 adet masaüstü bilgisayar, 1 adet flaş bellek, 1 adet doktor kaşesi, 4 adet cep telefonu, 17 adet ilaç katılım payı muaf belgesi, çok sayıda doktorlara ödenen paralar olduğu düşünülen dekont ve not, 1 adet hasta gönderen doktor isimlerinin ve hasta isimlerinin yazılı olduğu ajanda ele geçirildi. Sorgu ve işlemleri tamamlanan 9 zanlı, adliyeye sevk edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2009 Çarşamba 13:25:54
Güncelleme :28 Ocak 2009 Çarşamba 13:34:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?