3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

KESK, Taksim'de kararlı!

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı Sami Evren, 'Emek ve Dayanışma Günü' olarak resmi tatil yapılan 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlamaya kararlı olduklarını söyledi.

Evren Sendika Genel Merkezi'nde 1 Mayıs'a ilişkin basın toplantısı düzenledi. 1 Mayıs'ın dünya emekçilerinin birlik, dayanışma ve mücadele günü olduğunu belirten Evren, bu yıl Türkiye'de 1 Mayıs kutlamalarının 100. yılının kutlanacağını ifade etti.

1 Mayıs'ın Türkiye'deki 100 yıllık tarihi boyunca sürekli saldırılara, katliamlara sahne olduğunu, 1 Mayıs'ın Türkiye emekçileri açısından özel bir tarihsel öneme sahip olduğunu kaydeden Evren, "Demokrasinin defolu olduğu ülkelerde yönetenlerin üretenlere karşı tutumu baskıların ötesinde kurumsal bir devlet politikası haline gelmiştir. 30 yıldır hükümetler 12 Eylül darbecilerinin yarattığı hukuka sadık kalarak 1 Mayısları yasaklamışlardır. Emekçileri uğradıkları baskılara, tehditlere, cinayetlere, kışkırtmalara, katliamlara rağmen 1 Mayıslarına hep sahip çıkmışlardır" dedi.

1 Mayıs'ın emekçilerin sömürüye karşı çıktıkları, kendi taleplerini ifade ettikleri en politik gösterisi ve birlik mücadele günü olduğunu belirten Evren, "Nasıl ki burjuvazi küresel düzeyde G-20 zirvesinde temsilcilerini dayanışma içerisinde buluşturuyorsa, Dünya Ticaret Örgütü ve IMF gibi örgütlerle kendi programını dayatıyorlarsa, emekçiler de 1 Mayıs'larda kendi gündemlerini, taleplerini ve özlemlerini alanlara taşırlar. Bu nedenle 1 Mayıs miting değildir, emekçilerin enternasyonal bayramıdır" diye konuştu.

1 Mayıs'ın tatil edilmesinin emekçileri için önemli bir kazanım olduğunu belirten Evren, kararı çok gecikmiş bir adım olarak değerlendirdiklerini ifade etti. Evren, "Kimse bu karardan yola çıkarak atılan adımın emekçilere bahşedilen bir lütuf olduğunu düşünmemelidir. Atılan adım 30 yıl önce gasp edilmiş bir hakkın onlarca yıldır emekçilerin sürdürdüğü ısrarlı mücadelenin ödediği bedellerin sonucunda iadesidir" dedi.

Evren, bu yılki 1 Mayıs'ın gündeminin demokratikleşme ve ekonomik kriz olduğunu söyledi. 1 Mayıs'ın nerede kutlanacağına ilişkin tartışmalar yaşandığına dikkati çeken Evren, 1 Mayıs'ı taksimde kutlayacaklarını söyledi. Evren, "1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama talebi haklı bir taleptir. Gerekçeleri vardır. Yasaklayanların gerekçeleri sahici olmadığı gibi gülünçtür. Şehir trafiği mi aksar? Hayır, trafiği en az etkileyen Taksim'dir. Hastaneler bölgesi mi? Hayır hiçbir engel oluşturmamaktadır. Nedir gerekçesi söylesinler. Çok açık ifade ediyoruz asla söyleyemezler. Bu nedenle emek hareketini bölmeye, mücadeleyi zayıflatmaya, taleplerimizden vazgeçirme girişimine hiç kimse izin vermemelidir" diye konuştu.
Meydanların kentlerin, toplumların tarihi olduğunu belirten Evren, bu konuda Avrupa'da bulunan birçok meydanın da yaşanan olaylarla özdeşleştiği ifade ederek bu konuda örnek gösterdi. Taksim'in de 1 Mayıs ile özdeşleştiğini belirten Evren, "Emekçilere yapılan en kanlı saldırı bu alanda gerçekleştirilmiştir. Bu bir sembol değil, bedelini etimizle kanımızla gözyaşımızla ödediğimiz tarihimizdir. Taksim alanı emekçilerin hafızasından asla silinemez. Bu nedenle Taksim 1 Mayıs alanıdır" şeklinde konuştu.

Diğer konfederasyonlara çağrıda bulunan Evren, "Birliğimizi bozmak isteyenlerin oyununa gelmeyelim. Güçlerimizi birleştirirsek Taksim'de kutlama hakkı iade edilecektir" dedi. KESK olarak Taksim dışında kutlama alanlarını kabul etmelerini mümkün olmadığını kaydeden Evren, "Bu sene 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız. Dünya emekçileriyle eş zamanlı enternasyonal işçi marşını Taksim'de söyleyeceğiz" diye konuştu.

"Polis Haftası, milli takım kutlamaları, yeni yıl kutlamaları için halka açılan Taksim Meydanı'nı emekçileri açsınlar" diyen Evren, daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin kutlamaların Taksim'de olması konusunda diğer sendikalarla ortak hareket edebilecek misiniz?' sorusuna Evren, "Emek hareketinin birliği açısından bir arada olmamız gerekiyor. Zaten birlikte davranırsak Taksim açılacaktır. Şu anda ikinci bir yer için tartışmaların açılması yanlıştır. Bu konuda diğer konfederasyonlarımızla görüşmelerimiz devam ediyor" cevabını verdi.

Taksim Meydanı için izin çıkmazsa ne yapılacağı yönündeki soru üzerine Evren, "İzin almayacağız. Böyle bir tartışmanın içine girmeyeceğiz. Siyasi iktidarın kararı bizi hiç ilgilendirmiyor. Biz 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız" dedi.

Kutlamalar hakkında bilgi veren Evren, Güneydoğu'daki kutlamaların Şanlıurfa'da, İstanbul Taksim Meydanı'nda çevre illerin de katılacağı bir kutlama yapacaklarını, diğer illerde ise kutlamaların ayrı ayrı ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 13:31:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?