3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Kızılay'dan yardım kampanyası

Türk Kızılayı, İsrail kuşatması altında bulunan Gazze halkına yönelik yardım kampanyası başlattı.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, Türk Kızılayı Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısıyla, kampanyaya start verdi. Toplantıya, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf ile Kızılay Yönetim Kurulu üyeleri sanatçı Ercan Saatçi, Hayati Çetin ve Sefa Saygılar da katıldı.

Kızılay Genel Başkanı Küçükali, Gazze'de bir insanlık dramı yaşandığını belirterek, "Dünyada iki tür afet olur. Bunlar doğal ve insan kaynaklı afetlerdir. Gazze'de insan kaynaklı afet yaşanmaktadır" dedi. Bölgede yaşananların insanlık onurunu zedelediğini dile getiren Küçükali, "Gazze, Türk insanının gözünün içine bakmaktadır. Türkiye olarak biz de tarihi sorumluluğumuzu yerine getireceğiz" diye konuştu.

Son bilgilere göre 600'ün üzerinde ölü, 2 bin 500'ün üzerinde de yaralı bulunduğunu ve bunların yüzde 90'ının çocuklar ve kadınlardan oluştuğuna işaret eden Küçükali, Türkiye'nin Filistin halkına yardım edebilmesi ve yaralıların ambulans uçak ve helikopterlerle Türkiye'de tedavi görebilmesi için uluslararası kamuoyuna ve ilgililere, 'engelleri kaldırın' çağrısında bulundu.

"YARDIMLARIN BÖLGEYE ULAŞABİLECEĞİ TEK ADRES TÜRK KIZILAYI"

Bölgeye sürekli ve sağlıklı yardımların ulaştırılması, saldırılara son verilmesi, uluslararası hukukun duruma gecikmeksizin el koyması gerektiğini belirten Küçükali, Türk Kızılayı olarak dünyanın birçok bölgesinde yaşanan afetlerde en iyi şekilde görev yaptıklarını, sırada ise Gazze bulunduğunu söyledi.

Bu kapsamda insanların hayatta kalması için temel ihtiyaç maddeleri ile tıbbi malzemelerin bölgeye ulaşması ve yaralılara psiko-sosyal destek verilmesi noktasında çalışacaklarını ifade eden Küçükali, "Türk milletine öncelikle iş dünyasına, sanat, spor ve medya dünyasına çağrıda bulunuyorum. Lütfen bu kampanyayı destekleyin. Gazze sınavını nasıl vereceğimizi dünyaya gösterelim" şeklinde konuştu.

Kampanyaya destek vermek isteyenlerin, hesap numarası olmaksızın Kızılay'ın her banka şubesinde bulunan hesabına nakdi para yardımında bulunabileceğini bildiren Küçükali, 5 TL karşılığı 2860'a boş SMS atılmasının yanı sıra, Kızılay'ın ücretsiz çağrı hattı 168'in aranarak kredi kartıyla yardım yapılabileceğini söyledi. Küçükali, "Yardımların Gazze'ye ulaşabileceği tek adres Türk Kızılayı'dır" ifadesini kullandı.

Toplantıda, Mısır'daki Refah Sınır Kapısı ile İsrail Kudüs'te bulunan Kızılay ekipleriyle canlı telefon bağlantısı yapılarak, son gelişmeler hakkında bilgi alındı. Telefonla bağlantı kurulan Mısır'daki Kızılay ekibinden Sinan Derindere, şunları söyledi:
"Bölgede çok büyük bir karmaşa hakim. İçeride (Gazze'de) tam bir insanlık dramı yaşanıyor. Bombardıman sesleri duyuyoruz. Şehirden dumanlar yükseliyor. Ambulanslar, el ve ayakları kopan insanları taşıyor. Su, elektrik ve gıda yok. Can güvenliği namında ise hiçbir şey yok. Kızılay'ın acil sağlık hizmetlerini yerine getirmek için buradayız. Birinci parti yardımı Gazze'ye soktuk. İkinci parti yardımı da sokmak için çalışıyoruz. Tüm dünyayı Filistin'e yardıma çağırıyorum."

Kudüs'teki Kızılay ekibinden Aydın Özdemir de, "Türk konsolosluğu ve İsrail makamlarıyla birlikte faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Kara harekatı başlamadan önce, battaniye ve gıdadan oluşan en son yardımı biz ulaştırdık" dedi.

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Maruf ise yaptığı konuşmada, yardımlarından ve desteklerinden dolayı Türk halkına ve Türk Kızılayı'na teşekkür etti. İsrail'in silahsız bir halka karşı yürüttüğü saldırıları 'devlet terörü' olarak niteleyen Maruf, "Bebekler, kadınlar, yaşlılar öldürülüyor, 3 aylık bebekler öldürülüyor. Bunların suçu nedir?" şeklinde konuştu. İsrail'in Filistin'i yok etmek istediğini belirten Maruf, Filistin halkına karşı cinayet işleyen İsrail'in uluslararası mahkemelerde yargılanması için
ilgileri göreve çağırdı.

Gazze'de yaşananların insanlığa karşı bir savaş olduğunu vurgulayan Maruf, "Güç olarak İsrail'den zayıfız ama irademizle ve kardeşlerimizle biz daha güçlüyüz. Söz veriyorum, zafer bizim olacak" diye konuştu. Maruf, Filistin halklarının hakları için Türk hükümetinin 'cesur' adımlar attığını dile getirerek, "Biz sizi yabancı görmüyoruz. İnşallah bu katliamı sizlerle durduracağız" şeklinde konuştu.

KAMPANYAYA İLK YARDIM TÜRK ÇİFTÇİSİNDEN

Kampanyaya ilk yardım ise Türk çiftçisinden geldi. Toplantıya katılan, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği (TTKKB) Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, 3 TIR'ın Türk çiftçisi tarafından gıda paketleriyle doldurulacağını söyledi. Gazetecilerin, yaralıların Türkiye'de tedavisi için Türk ambulans uçaklarının ve helikopterlerinin ne zaman devreye gireceğine ilişkin bir sorusu üzerine Tekinali, bunun diplomatik bir süreç olduğunu ve ne zaman gerçekleşeceğini bilmediğini söyledi.

Küçükali, bölgeye Türk gazeteci götürülmesi noktasında da çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Kızılay olarak, Gazze'deki 150 bin aileye yardım ulaştırabildiklerini söyleyen Küçükali, yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için İsrail'in yardım kuruluşu Magen David Adom'a da hükümetlerine baskı yapmasını istedi. Küçükali, Türk Kızılay'ı olarak, Gazze'ye benzer saldırının İsrail'e yapılması durumunda da aynı duyarlılığı göstereceklerini sözlerine ekledi

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 15:22:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet karaca IP: 88.224.156.xxx Tarih : 12.01.2009 23:58:58

Merhaba ben kayseriden mehmet 7.sınıf öğrencisiyim okulda bizde yardım kampanyası başlatmak istiyoruz.Kızılayın yapmış olduğu kampanya çok güzel. Oradaki filistinli kardeşlerimize hepsi feda olsun kızılaya teşekkürler saygılar.