3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Kömür yardımında geri adım yok!

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, muhalefetin kömür yardımlarına yönelik eleştirileri karşısında geri adım atmayacaklarını belirterek, "Gıda gerekiyorsa, gıda, kömür gerekiyorsa kömür, ne gerekiyorsa o. Devlet, vatandaşın yanında olacaktır. Geçmişte bu hizmetleri yapmayanlar, çirkin yakıştırmalarda bulunuyorlar dile görevimizin gereğini yapmaktan çekinecek değiliz" dedi.

Bakan Yazıcı, AK Parti'nin 'Türkiye Bülteni' dergisine bakanlığının icraatlarını anlattı. Hükümetin yoksulluk politikasına ilişkin bilgi veren Yazıcı, gerçekten muhtaç olana yardım edilen, sosyal kısıtlılık altında bulunan tüm kesimlere ulaşan, modern bir sosyal yardım mekanizmasının oluşturulmasına çalıştıklarını ifade etti.

Sosyal yardım faaliyetlerinin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu Kaynağı kullanılarak, 81 ilde valiler ve 892 ilçede kaymakamlar başkanlığında kurulu bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı eliyle sürdürüldüğünü belirten Yazıcı, fon gelirinin 2003 yılında 826 milyon 583 bin TL, 2008 Eylül ayı itibariyle bu rakamın 1 milyar 323 milyon TL olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Geniş bir yelpaze içinde yakacak, barınma, sağlık, gıda, giyim gibi temel ihtiyaçlarına yönelik yardımlara da devam ettiklerinin altını çizen Yazıcı, kömür yardımlarında 2007 yılında 1 milyon 894 bin, 2008 yılı son itibariyle de 2 milyon ailenin kış mevsimi öncesinde yakacak ihtiyaçlarını karşıladıklarını dile getirdi.

MUHALEFETİN 'KÖMÜR' ELEŞTİRİLERİNE CEVAP

Başbakan Yardımcısı Yazıcı, muhalefetin kömür yardımlarına yönelik eleştirilerine de cevap vererek, şunları kaydetti:

"Aşı olmayana aş verme, ısınma sorunu olanın ısınma sorununu giderme, giyimde, eğitimde sorunları olan vatandaşlarımızın sorunlarını o konunun kaynaklarıyla çözme gayreti içindeyiz. Vatandaşımızı aç ve açıkta bırakmamak, eğitim ve sağlık alanındaki ihtiyaçlarını karşılamak sosyal devlet olmanın gereğidir. Gıda gerekiyorsa, gıda, kömür gerekiyorsa kömür, ne gerekiyorsa o. Devlet, vatandaşın yanında olacaktır. Geçmişte bu hizmetleri yapmayanlar, çirkin yakıştırmalarda bulunuyorlar dile görevimizin gereğini yapmaktan çekinecek değiliz. Türkiye'de çok kötü bir alışkanlık var. Nerede ne iş yapıyorsanız, vatandaş memnuniyetini ifade ediyorsa maalesef onu karalamak için bir kampanyaya giriliyor. Vatandaşın kömürü yoksa, vatandaşın ısınma sorunu varsa, iktidarın görevi sosyal devlet olmanın gereği olarak vatandaşını ısıtmak değil midir? Bu yardımları gerçekleştirirken yanlış yapanlar olursa, yani sosyal güvenceden yoksun olmayan yasaya göre bu tür yardımları almaya hakkı olmayan vatandaşlara bu yardım yapılmışsa,
bunun gereği yapılır. Bu konuda herkes hassasiyetini sürdürüyor. En ufak somut bir ihbar aldığımızda gereğini yapıyoruz. Valilerimiz de yapıyor, kaymakamlarımız da yapıyor. Biz de bu konuyu hassasiyetle takip ediyoruz."

İNSANSIZ VE KAĞITSIZ GÜMRÜK HEDEFİ

Aynı zamanda gümrüklerden de sorumlu olan Başbakan Yardımcısı Yazıcı, insan ve uyuşturucu kaçakçılığının önlenmesinde gümrüklere büyük işler düştüğünü bildirdi. Kara, deniz, hava hudut kapıları olduğuna işaret eden Yazıcı, bütün bu kapılarda 8 bin 799 personelle hizmet verdiklerini kaydetti.

Ticaret hacminin 30-40 milyar dolar olduğu dönemde personel sayısı ne ise bugün de aynısının olduğunu hatırlatan Yazıcı, "Gümrüklerde personel açığımız var. Bunu gidermek üzere bir çalışma yapıyoruz. Bu kapsamda kadro talebini içeren bir yasal düzenleme söz konusu. Gümrüklerde otomasyon çalışmasını da çok yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Burada taşınan malların ölçümleri, gümrük mevzuatının öngördüğü evrakların sirküle edilmesi gibi konularda otomasyon çalışmaları yapıyoruz. Asıl hedefimiz olan gümrük işlemlerinin insansız ve kağıtsız gerçekleştirmek. Bu hedefi de gerçekleştireceğiz" dedi.

Kara sınır kapılarını birkaç yıldır yürüttükleri proje çerçevesinde "Yap İşlet Devret" modeliyle modernize ettiklerini, hedeflerinin 2009 yılı sonuna kadar bütün kara sınır kapılarını elden geçirmek olduğunu dile getiren Yazıcı, bunların en büyüğünün Kapıkule olduğunu ve inşaatının hızlı bir şekilde devam ettiğini kaydetti.

Modernizasyon kapsamında araç aramalarını yapmak için sabit x-ray cihazları, küçük eşya ve insan aramaları için mobil x-ray cihazlarıyla kapıları donattıklarını belirten Yazıcı, "Bu x-ray cihazları önemli, hem caydırıcı oluyor hem de arama tarama açısından büyük kolaylık sağlıyor. Adeta TIR'ların MR'ını çekiyoruz" ifadesini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2009 Cuma 12:56:23
Güncelleme :9 Ocak 2009 Cuma 13:03:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?