3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Köşk’e ’yorgun’ raporu

Ünlü mimar Clemens Holzmeister tarafından 1932’de yapılan Pembe Köşk’te öğrencisi Wilhelm Holzbauer inceleme yaptı.

Holzbauer binanın orijinaline aykırı pek çok unsur taşıdığını belirterek, "Bina çok yorgun ve acilen tadilat gerekli" dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI Pembe Köşk’ündeki süs havuzunun orijinal haline dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı. Köşk’ün mimarının hayattaki son öğrencisi, yaptığı incelemelerin ardından bir rapor hazırladı: Köşk yorgun.

1932’de dönemin en ünlü mimarlarından Clemens Holzmeister tarafından yapılan Pembe Köşk’ün içinde yer alan süs havuzu, yıllar içinde iki kez tadilat geçirdi, orijinalliği bozuldu, yüzme havuzuna dönüştü, bu da nem nedeniyle Köşk’e zarar vermeye başladı. Köşk, havuzun yeniden ilk haline dönüştürülmesi için binayı yapan Holzmeister’un hayattaki son öğrencisi Wilhelm Holzbauer’i Ankara’ya davet etti. Holzbauer, Köşk içinde incelemeler yaparken zaman zaman şaşkınlığını da gizleyemedi.

Nem zarar veriyor

Holzbauer, yaptığı ilk incelemelenin sonunda, "Bu yüzme havuzu değildi. Kolonların üstü plastik gibi şeylerle kapatılmış. Üzeri açıktı. 80 yıllık bina. Bina yorgun ve acilen tadilat gerekli. Bu durum orijinaline aykırı. Buranın ortasında süs havuzu vardı. Havuz nemiyle binaya zarar veriyor" dedi. Köşk yetkilileri de, Holzbauer’in açıklamalarını doğrulayarak, "Havuzun içindeki suyu bile binanın statik dengesini bozabileceği endişesiyle boşaltamıyoruz" bilgisini verdiler.

Binanın ruhuna aykırı

Pembe Köşk’ün Holzmeister’in yaptığı en önemli eserlerden biri olduğuna dikkat çeken Holzbauer, şöyle konuştu: "1932’de yapıldığında teknoloji o kadar iyi değildi. Yağmurluk eklenmiş. Binanın ruhuna aykırı. Buranın acilen orijinal mimarisine dönüştürlmesi lazım. Görüşlerimi raporla aktaracağım. Havuzun yanında yer alan ve siyah seramikten yapılan heykeller de beyaza boyanmış. Bu ev şu an bir ailenin yerleşimi için uygun değil. Değişimler çok dikkatli yapılmalı. Pembesinin rengi kesinlikle orijinali değil. Bu da değiştirilmiş."

Parkeye dönüştürüldü

Atatürk döneminde üstü açık süs havuzu olan bölüm özellikle resepsiyonlar için kullanılıyordu. Zamanı tam olarak bilinmeyen ilk tadilatta süs havuzunun üstü kapatıldı ve mermer olan zemine tamamen parke döşendi. Bu bölüm, yine resepsiyonlar için kullanılmaya devam etti. Birinci derecede koruma bölgesi olan ve herhangi bir inşaat için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin alınması gereken Pembe Köşk’te yapılan ikinci tadilat Süleyman Demirel zamanında başlatıldı.

Yüzme havuzu yapıldı

Demirel zamanında başlatılan ve Ahmet Necdet Sezer zamanında bitirilen tadilat sonrasında 1.20 metre olan havuzun derinliği 1.60’a çıkarıldı ve fayans döşenerek yüzme havuzuna dönüştürüldü. Havuzun üst bölümü de tadilat sırasında ışık geçiren plastik maddelerle kapatıldı.

Kurul’dan izin alındı

Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı seçilmesinin ardından, Genel Sekreterlik gerekli tadilatın yapılabilmesi için rölöve çalışmalarını tamamladı ve ardından da Koruma Kurulu’na başvurdu. Kurul da inşaatın yapılabileceğine dair izni yaklaşık iki ay önce verdi. Holzbauer’in hazırlayacağı rapor doğrultusunda inşaata en kısa sürede başlanması bekleniyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2009 Pazar 07:17:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?