3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Kürtçe eğitime sert tepki!

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, TRT 6'nın Kürtçe yayına başlamasının ardından Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılacağı yönündeki açılımına tepki gösterdi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk TRT'nin Kürtçe yayına başlaması ve YÖK'ün Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü açacağı yönündeki gelişmeleri değerlendirdi. Koncuk, TRT'nin Kürtçe yayına başlamasının çok önemli bir adım olduğunu belirterek, "Ayrılıkçı grupların etkisiyle, bugün zafer işareti yaparak gezen 7-8 yaşındaki çocuklarımız, artık TRT 6 tarafından yapılan yayınlarla büyüyecektir. Böyle yetişen nesillerden bir ve beraber olmayı anlamalarını beklemek ham hayaldir. Bütünleşmek için TRT 6'yı icat eden yetkililer, Çerkezce, Boşnakça, Lazca gibi dillerde de televizyon kanalı açarak bütünleşmeye biraz daha katkı sağlamayı düşünmekte midir?" dedi.

YÖK'ün Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü açılması yönündeki çalışma başlatmasını da değerlendiren Koncuk, "Kürtçe TV yetmemiş, şimdi de Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü açılması çalışmaları başlatılmıştır. Bütün bunlar, esasta olmayan bir dili var etmeye çalışmak değil de, nedir? Anayasamızın 3. Maddesi'nde vücut bulan, "Türkiye Devleti ülkesi ve milleti ile bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı şekli kanunda belirtilen, beyaz ayyıldızlı al bayraktır. Milli Marşı 'İstiklal Marşı'dır. Başkenti
Ankara'dır" ifadesinin ne anlamı kalmıştır?" dedi.

Kürtçe TV'nin bölücü terör örgütü PKK'nın talebi olmadığını savunanların büyük bir aymazlık içerisinde olduğunu dile getiren Koncuk, sözlerine şöyle devam etti: "PKK ve DTP'de Kürtçe TV'den rahatsız demek gerçeklere gözümüzü kapatmak değil midir? Kürtçe TV talebi Güney Doğu Anadolu'da ki masum, mazlum Kürt kökenli vatandaşımızın talebi midir? Asla. Ülkemizin Kürtçe TV noktasına nasıl geldiğini anlamak için çok derin bir tarih bilgisine sahip olmak gerekmemektedir. Bu talep, ayrılıkçı grupların ana dilde eğitim taleplerinin en önemli adımıdır. Ayrılıkçı gruplar bir mevzi kazandıklarına inanmakta, zafer çığlıkları atmaktadır. "İstemem yan cebime koy" anlayışıyla yaptıkları değerlendirmeler, henüz ana dilde eğitim hakkına sahip olamadıkları içindir. TRT 6'nın Kürtçe yayınları bu grupların bölge halkı üzerindeki etkisini ve itibarını çok daha yukarılara çekmiştir. Türk Eğitim Sen olarak, bütün yetkilileri Anayasa'nın 3. maddesine uygun davranmaya davet ediyoruz. Bilinmelidir ki, Türk, Kürt kardeşliği ayrı bir millet yaratma gayretleri ile sağlanamaz. Bu kararı verenler, sessiz kalanlar, kararın tarihi sorumluluğu altında kalacaktır."

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2009 Pazar 17:01:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Nazım TEKİN IP: 88.241.234.xxx Tarih : 4.01.2009 19:55:03

Bende gürcüyüm bende gürcüce TV istiyorum. Hani anayasamızda resmi dilimiz TÜRKÇE idi. Madem öyle dediğim gibi bende gürcüce TV istiyorum.