3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Lalenin merkezi Sincan olacak

Ankara'nın Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna, "Kültürümüzün bir parçası olan lalenin hak ettiği değeri bulabilmesi, halkımızın lalenin kültürel ve ekonomik değeri hakkında bilgi sahibi olabilmesi için önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Sincan lalenin merkezi olacaktır" dedi.

Sincan Belediyesi tarafından "Lale Yetiştiriciliği" konulu sempozyum düzenlendi. Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Başkan Tuna, lalenin medeniyetimizin bir sembolü olduğunu ifade ederek, "Kültürümüzün bir parçası olan lalenin hak ettiği değeri bulabilmesi, halkımızın lalenin kültürel ve ekonomik değeri hakkında bilgi sahibi olabilmesi için, önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Lalenin daha geniş alanlarda ekilmesini sağlamak istiyoruz. Bu projeyle Sincan lalenin merkezi olacak" diye konuştu.

Belediyelerin sosyal, kültürel ve ekonomik boyutu olan projeleri de hayata geçirmesi gerektiğini belirten Tuna, "Kaldırım, asfalt, temizlik gibi belediyelerin asli görevleri dışında, bu tür kültürel ve ekonomik gelişmeleri sağlayacak faaliyetleri de gerçekleştirmesi çok önemli. Bu nedenle, bugün ilk adımını attığımız bu projenin ilçemize kültürel ve ekonomik anlamda da güzel katkıları olacaktır" şeklinde konuştu.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Emin Barış ise, Türkiye'de ve dünyada yetişen çeşitli lale türleri ve anavatanları hakkında bilgiler verdi. Türkiye'nin lale yetiştiriciliği alanında daha ön planda olması gerektiğini vurgulayan Barış, dünyada yetişen 9 bin endemik bitkinin, 3 bin türünün sadece ülkemizde yetişebildiğine de dikkat çekti.

İl Tarım Müdürü Mustafa İslamoğlu da, Sincan'da lale yetiştiriciliğinin yaygınlaşması için her türlü teknik desteği vereceklerini kaydederken, lalelerin satış boyutuyla ilgili olarak bilgi veren Ankara Çiçekçiler Odası Başkanı Emin Çimen ise, lalelerin büyük bir kısmının yurt dışından getirildiğini bu nedenle Sincan'da lale yetiştiriciliğinin genişlemesinin çok önemli olduğunu söyledi. Çimen, Sincan'da yetişen lalelerin ülke genelinde satılabilmesi için çiçekçilik kooperatiflerinin ve derneklerinin yardımcı olacağını da belirtti.

Sincanlı çiftçilere ve toprak sahiplerine seslenen Sincan Ziraat Odası Başkanı Zekeriya Gülmez de, yapılan incelemelerde buğday ve arpaya oranla daha fazla gelir getirdiğine dikkat çekerek, lale yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti.

Sempozyumun son bölümünde ise, konuşmacılara ve ilçede lale yetiştiren ailelere birer teşekkür plaketi verildi. Öte yandan sempozyum öncesi Belediye Kültür Merkezi'nde Ankara Vali Yardımcısı Mustafa Tapsız'ın da katıldığı lale konulu ebru sergisinin açılışı yapıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2009 Pazartesi 11:47:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?