3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Milletvekilinden sarımsaklı toplantı

MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, dünyanın en kaliteli sarımsağının yetiştiği ve maliyeti 1.5 TL olan Taşköprü sarımsağının kilosu bugün 40-50 kuruşa düşmüşken, iktidarın Çin'den sarımsak ithaline izin vermesinin izah edilemeyeceğini belirterek, "Bu mazot, gübre ve topum fiyatlarıyla yerli çiftçinin ithal ürünlerle rekabet şansı yoktur" dedi.

TBMM'de yanında getirdiği sarımsak ve pirinçlerle bu iki ürünün ithalatıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Serdaroğlu, AK Parti iktidarı ile birlikte, tarımsal ithalatın adeta patladığını savunarak, "2001 yılında 3 milyar dolar olar tarımsal ithalat, 2007 yılında neredeyse 10 milyar dolara ulaşmıştır. Bu 10 milyar dolar, Türk çiftçisinin cebinden alınıp, yabancı çiftçinin cebine konan paradır" diye konuştu.

AK Parti hükümetinin, senede 10 milyar doları Türk çiftçisine vermek yerine, yabancı çiftçiye vermeyi tercih ettiğini iddia eden Serdaroğlu, "AK Parti ithalatı kısarak, bu paranın yarısını ürün desteği olarak Türk çiftçisine verse, inanın tarımsal üretim ve ihracat rakamlarımız kat be kat artar. Çiftçimiz refah düzeyi yükselir. Köylerden şehirlere göç azalır, hatta tersine döner" şeklinde konuştu.

Dünyanın en kaliteli sarımsağının yetiştiği ve maliyeti 1.5 TL olan Taşköprü sarımsağının kilosu bugün 40-50 kuruşa düşmüşken, iktidarın Çin'den sarımsak ithaline izin vermesinin izah edilemeyeceğini belirten Serdaroğlu, Çin'den gelen sarımsağın genleri ile oynanmış 'hibrit' sarımsak olduğunu söyledi.

Serdaroğlu, Türkiye'de pirinç açığı olduğunu ve ithale karşı olmadıklarını, ancak bu ithalin zamanlamasına karşı olduklarını da vurgulayarak, "Yeni pirinç sezonunda piyasaya giren ithal pirinç fiyatları düşürmekte, yerli üreticimizin yetiştirdiği ürün para etmemektedir. Bu mazot, gübre ve tohum fiyatlarıyla yerli çiftçinin ithal ürünlerle rekabet şansı yoktur" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2009 Çarşamba 15:35:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?