3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Milli Egemenlik meşalesi yandı

TBMM Başkanı Köksal Toptan, 89 yıl içerisinde meclisin üzerine düşen görevleri en zor zamanda ve en zor şartlarda yerine getirdiğini, milletin kaderini tayin etme sorumluluğunu her zaman üzerinde taşıdığını belirterek, "Böylesine büyük bir sorumluluk içerisinde günümüze kadar gelen TBMM'nin önümüzdeki süreçte de Türkiye'yi büyük Atatürk'ün bize hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarma konusundaki kararlılığımız çerçevesinde üzerine düşen her şeyi kuşkusuz yerine getirecektir" dedi.

Toptan, 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasının açılışını, Türkiye Büyük Millet Meclisi yerleşkesinde bulunan Kabatepe Parkı'ndaki Milli Egemenlik Meşalesi'ni yakarak gerçekleştirdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan meşale yakımı töreninde bir konuşma yapan Toptan, TBMM'nin açılışının 89. yıldönümünün bu hafta içinde gerçekleşecek çeşitli etkinliklerle kutlanacağını söyledi.

Toptan, 23 Nisan 1920'nin kurulmuş bir devletin meclisinin açılması değil, daha sonra cumhuriyetle taçlanarak kurulacak olan bir devletin meclisinin açılması demek olduğunu belirterek, bunun dünyada bir ilk olduğunu söyledi. Genelde devletler kurulduktan sonra o devletlerin kendi parlamentolarını kurduklarını belirten Toptan, "Ama Türkiye'nin dağılan imparatorluktan sonra yerine kurulması kararı verilen ve 19 Mayıs 1919'da Samsun'da başlatılan büyük halk hareketi Atatürk'ün önderliğinde 23 Nisan 1920'de Meclisi açmak suretiyle halkın egemenliğini bu topraklarda hakim unsur kılmak suretiyle başlatılmıştır. O nedenle bizim için çok büyük önem taşımaktadır. O nedenle o meclis kahraman milletvekilleri sayesinde, daha sonra cumhuriyeti kurmuş, devrimleri gerçekleştirmiş ve bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'ni bize emanet etmiştir. 89 yıl içerisinde bu meclis üzerine düşen görevleri en zor zamanda ve en zor şartlarda yerine getirmiş, milletin kaderini tayin etme sorumluluğunu her zaman üzerinde taşımıştır. Böylesine büyük bir sorumluluk içerisinde günümüze kadar gelen TBMM'nin önümüzdeki süreçte de Türkiye'yi büyük Atatürk'ün bize hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarma konusundaki kararlılığımız çerçevesinde üzerine düşen her şeyi kuşkusuz yerine getirecektir" diye konuştu.

DÜNYA PARLAMENTOSU TOPLANTISI

Bu yıl 16 Mayıs 2009'dan başlayarak 90. yıl kutlamalarına başlanacağını bildiren Toptan, "16 Mayıs 2009'da İstanbul'da başlayacak olan 90 yıl etkilikleri bir yıla yayılacak ve 23 Nisan 2010 da TBMM'nin 90. yıldönümünün kutlanmasıyla sona erecektir. Bu çerçevede Samsun'da, Amasya, Erzurum ve Sivas'ta, sonra da Ankara'da çok önemli etkinlikler yapılacak ve bu etkinliklerde milletimize, gençlerimize ve çocuklarımıza milli egemenliğe giden yolun önemi anlatılmaya çalışılacaktır" şeklinde konuştu.

Toptan, 2010 yılında ise TBMM tarafından devralınan Antalya'nın Kaş ilçesinin Patara bölgesindeki dünyanın ilk demokratik meclisinin açılmasının mümkün olacağını belirterek, "O konuda çalışıyoruz. 2010'a yetiştirirsek bir Dünya Parlamentosu Toplantısının Patara'da yapılması mümkün hale gelecektir" dedi.
Toptan konuşmasının ardından Milli Egemenlik Meşalesi'ni yaktı.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 12:37:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?