3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Münevver anısına şiir

Etilerde boğazı kesilerek bir çöp konteynırında cesedi bulunan Münevver Karabulut şiire konu oldu.

2007 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 'Mürekkep Ten' adlı kitabı ile yılın en iyi yazarı seçilen Mehmet Aycı, "Münevver" adlı şiirinde cinayetten yola çıkarak toplumda baskıya, şiddete, töreye maruz kalan diğer Münevverleri anlattı. Aycı'nın 'Münevver' adlı şiiri Fayrap Dergisi'nde yayımlandı.

Mehmet Aycı, şiirle ilgili olarak yaptığı açıklamada, Karabulut cinayetinden çok etkilendiğini ve bunu dizelere döktüğünü söyledi. Şiirin tamamında üç Münevver portresine yer verdiğini belirten Aycı,"Şiirde üç Münevver var. Münevver sizin televizyonlarda gazetelerde gördüğünüz Münevverden farklı daha içselleştirilmiş, daha kalıcı kılınmış irtibatlandırılmış Münevver portresi var" dedi.

Münevver Karabulut cinayetinden esinlenerek aslında Türkiye'de birçok kadının yaşadığı dramı anlattığını ifade eden Aycı, toplumda birçok başka Münevverler olduğunu söyledi. Aycı, "Çağa tanıklık eden birisi olarak Münevveri yazmak benim kafamda bu konu başladıktan sonra dolaşıp durdu. Doğrusu belli bir süreci kapsıyor demek de şiiri dar alana koymuş olur. Bu ülkenin şiiri. Bu ülkede yıllarca çekilen acıları, feodal yapının getirdiği zor koşulları, yoksulluğu, çaresizliği, iç içe geçtiği bir zaman diliminin coğrafyanın şiiri aynı zamandı" diye konuştu.

Aycı şiirinde Münevver Karabulut cinayetini şu dizelerle anlattı:

Orda bir Münevver daha ruhunda gitar sesleri
Mendilimde üç harf sesleri o dize yazıldı
Ruhunda çöp konteyneri Etiler İstanbul
Ruhunda kırmızı bülten teknik takip ve sair
Kulak memelerinden boynundan ellerinden
Testereden daha keskin dize yontar bu şair

MEHMET AYCI'NIN ESERLERİ

Mehmet Aycı'nın bugüne kadar şu eserleri yayımlandı:
" Şiir: Mor Kitap (Kırağı Yayınları, 1997), Aşk Bir Deniz Rüyası (Beyan Yayınları,1999), Yakı (Ebabil Yayınları, 2. Baskı 2008), Derin (Ebabil Yayınları, 2008), Aramadığım Günler (Kül Sanat Yayınları, 2009)
Deneme: Serkisof Ahbabım Olur (Elips Kitap, 3. Baskı. 2006), Mürekkep Ten (Elips Kitap, 2007), Zehirli Ağaçlar Albümü(Elips Kitap, 2007), Kahvede Kürt Var mı?(Birleşik Yayınları, 2009), Bunların Hepsini Okudun mu?(Kütüphane Yayınları, 2009)
İnceleme- Araştırma: Nasreddin Hoca (Semerkand Yayınları, 3.Baskı 2006), Demiryoluna Hızlandırılmış İnfaz(Kim Yayınları, 2004), Nasrettin Hoca Fıkraları(Ş.Çağlar'la birlikte; Elips Kitap, 2005)
Antoloji: İçinden Tren Geçen Şiirler(('Mehmet Saim Değirmenci' adıyla, Kül Sanat Yayınları, 2005)."
 

İHA
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2009 Cumartesi 12:43:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?