3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Nükleer ihalesinde yeni bir adım

Mersin'de kurulması planlanan nükleer santral ihalesine tek teklif veren firmanın fiyat zarfı, Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş. (TETAŞ) tarafından yarın açılacak.

Türkiye'nin ilk nükleer santralının yapımına ilişkin ihalede sona gelindi. Türkiye Atom Enerji Kurumu (TAEK) tarafından 24 Eylül'de yapılan ihaleye tek teklif veren firma olan Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik (Türk-Rus) ortaklığının teknoloji teklifini onaylamasının ardından, TETAŞ'ın fiyat zarfını yarın saat 10.00'da açacağı açıklanmıştı. Fiyat zarfının açılmasına ilişkin toplantı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda E Blok 1 No'lu Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilecek. Şartnameye göre, fiyat  zarfında yıllara sari kilovat saat (kWh) cinsinden elektrik üretim miktarları ve satış fiyatları yer alacak.

Teklif veren firmanın teknolojik kriterlere uygunluğunu değerlendiren TAEK, teklif edilen reaktör tipini de kamuoyuna açıklamıştı. TAEK tarafından yapılan açıklamada, Rus tipi basınçlı su reaktörlerinin geleneksel olarak VVER olarak adlandırıldığı belirtilerek, 5710 sayılı kanun kapsamında düzenlenen yarışmada 'Atomstroy Export-Inter Rao-Park Teknik' firmalarının oluşturduğu iş ortaklığı tarafından Akkuyu sahasında VVER-1200 (AES-2006) tasarımı reaktörlerden 4 ünite kurulmasının teklif edildiğini
duyurmuştu. Buna göre VVER-1200 (AES-2006), Rusya Federasyonu tarafından geliştirilen VVER tipi reaktörlerin en son modeli. Bu tasarım, halen dünyada 18 adedi işletmede bulunan VVER-1000'den özellikle de Finlandiya için geliştirilen ve daha sonra Çin (Tianwan 1 ve Tianwan 2) ve Hindistan'da (Kudankulam) inşa edilen VVER 1000 (AES-91) tasarımından evrimleştirildi. VVER tipi reaktörlerin diğer basınçlı su reaktörlerinden en önemli farkları; yatay buhar üreteçleri ve hekzagonal örgü biçiminde yerleştirilmiş  yakıt tasarımları.

Mersin-Akkuyu için teklif edilen her bir ünitenin nominal elektrik gücü yaklaşık 1200 megawatt, 4 üniteden oluşan nükleer güç santralının toplam elektrik gücü ise yaklaşık 4 bin 800 megawatt. Çift katmanlı koruma kabı binası bulunurken, tasarımda uçak çarpmaları, dış patlamalar, rüzgar yükleri de dikkate alındı. Batı tipi benzerlerinde bulunan tüm güvenlik sistemlerine sahip ve tasarıma esas kazaların ötesindeki kazalar da (ciddi kazalar) göz önünde bulundurularak tasarım yapıldı.

TAEK, Rusya Federasyonu'nun Novovoronezh II Nükleer Santralı'nda 24 Haziran 2008'de ve Leningrad II Nükleer Santralı'nda 25 Ekim 2008'de VVER-1200 (AES-2006) tipi ilk ünitelerin inşaatına başladığını da bildirdi.

NÜKLEER SÜREÇ


TETAŞ tarafından 'Nükleer güç santrali kurup işletecek ve TETAŞ'a elektrik enerjisi satacak şirketin belirlenmesine ilişkin yapılan yarışma'nın ilk aşaması, 24 Eylül 2008 tarihinde tekliflerin alınması ve şartnamede yer alan bilgi ve belgelerin yer aldığı ilk zarfların açılmasıyla başladı. İhale için 13 firma şartname aldı, ancak bir firma teklif verdi. Yarışma şeklinde yapılan ihaleye tek teklif veren Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik ortaklığının ilk zarfındaki belgelerin eksiksiz olduğunun
belirlenmesi üzerine, teknik kriterlere ilişkin ikinci zarf aynı gün TAEK'e gönderildi. TAEK de, 19 Aralık 2008 tarihinde teklif edilen reaktör tasarımının uygun olduğunu duyurdu ve teknoloji uygunluk yazısını TETAŞ'a gönderdi. İhalenin son aşaması ise yarın gerçekleşecek. Yarın saat 10.00'da üçüncü ve son zarf olan fiyat zarfı TETAŞ tarafından kamuoyuna açık toplantıda açılacak. TETAŞ'ın fiyatı değerlendirmesinin ardından ihale zarfı Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Bakanlar Kurulu'nun onaylaması halinde söz
konusu firma ile sözleşme imzalanacak ve santral inşaatına başlanacak.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2009 Pazar 16:35:01
Güncelleme :18 Ocak 2009 Pazar 21:47:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?