3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Ödüllü sanatçıdan sergi

Ödüllü sanatçı Günsu Güngör yönetimindeki ''Bir İğne, Bin Emek, Kırkyama'' sergisi başkentte sanatseverlerle buluştu.

Devlet Resim ve Heykel Müzesindeki serginin açılışında konuşan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Kültür Bakanı Prof. Dr. Talat Sait Halman, büyük önem taşıyan serginin, Ankara'nın soğuk havasında yürekleri ısıttığını söyledi.

''Kırkyama'' sergisinin açılışının ''kırk pare top atılarak kutlanması gerektiğini'' ifade eden Halman, ''Mazimizi, geleneklerimizi, eski sanatlarımızı unutmamaları çok güzel bir olay. Nesiller boyunca bu sergide emeği geçenleri şükranla anacağız'' dedi.

Halman, Kırkyama sanatının parçalardan yeni bütünler yapmak olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Serginin ismi de çok güzel. Bir eserin yapımı yaklaşık 3 yıl sürüyormuş. Bu anlamda kadın olmak gerekir. Onların sabrını taşımak gerekir. Yabancı ülkelerden de pek çok ödül almış bu sanat. Buradaki sanatçıların her birinin eli öpülesi. Ben el öpmem, öptürmem... Ancak yaratıcı kadınların elini öperim.''

Günsu Güngör de sergide emeği geçen herkese teşekkür ederek, hedeflerinin geçmişi unutmadan çağı yakalamak olduğunu söyledi.

Sandıklarda kötü duruma gelmiş tarihi el sanatlarını gün ışığına çıkardıklarını ifade eden Güngör, sergilerinin yurt dışında da birçok başarıya imza attığını belirtti.

Her sergiye bir yardım kuruluşunu çağırmayı adet haline getirdiklerini anlatan Güngör, bu sergide de LÖSEV'in stant kurduğunu ve sergi süresince açık olacağını kaydetti.

Sergide, çeşitli kumaş parçalarının belli motifler oluşturacak şekilde dikilmesi veya aplike edilmesiyle oluşturulmuş, halk arasında ''Kırkpare'', ''Kırkyama'', ''yamalı bohça'', ''hanım dilendi, bey beğendi'' gibi isimlerle tanınan yaklaşık 200 eser bulunuyor.

Sergi, 16 ocak cuma gününe kadar açık kalacak.

AA
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2009 Cumartesi 20:10:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?