3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Onbinler İsrail'i protesto etti

Başkentte İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları, ''Her Yer Filistin, Hepimiz Filistinliyiz'' adı altında düzenlenen mitingle protesto edildi.

Memur-Sen, Hak-İş, MÜSİAD, Mazlumder ve Anadolu Gençlik Derneği tarafından Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenen mitinge, sabah saatlerinden itibaren Türkiye'nin birçok ilinden binlerce kişi ellerinde Türk ve Filistin bayrakları ile katıldı. Mitinge katılanlar, tekbir getirerek "Hamas'a selam direnişe devam", ''Hepimiz Hamas'ın askerleriyiz'', ''Gazze İsrail'e mezar olacak'', ''Zulme karşı direneceğiz'' ve ''Filistin-Türkiye omuz omuza'' şeklinde sloganlar attı. Miting alanında İsrail bayrakları yakılırken, bir
kişi elindeki postalla İsrail bayrağına vurdu. Bazı vatandaşlar ise namazlarını miting alanı içindeki çimlerin üzerinde kıldı. Tuba Yılmaz isimli kız çocuğunun okuduğu ''Ben Filistinli Çocuğum'' adlı şiir mitinge katılanları coştururken, bazı katılımcılar gözyaşlarını tutamayarak ağladı. Filistinli Ruba Tahir isimli Türkiye'de yaşayan Filistinli kadın da yaptığı konuşmada, hayatını kaybedenlerin çoğunluğunun masum çocuk ve kadınlar olduğunu belirterek, enkazların altında hala cesetlerin olduğunu söyledi.

Miting, Ziya Ebu Ahmed isimli gençle Filistin'den canlı telefon bağlantısı gerçekleştirilmesi ile devam etti. Telefon bağlantısı yapılan Ahmed, Gazze'de yaşananları anlatarak, mitingin kendilerine güç verdiğini söyledi.
Mitingde bir konuşma yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, İsrail'i ''ırkçı ve işgalci'' olarak niteleyerek, ''İsrail BM üyesi midir yoksa BM İsrail'in kölesi midir?'' dedi. Gündoğdu, mazlum ve masum Filistin halkına yönelik katliamlarına fütursuzca devam eden işgalci, ırkçı, Siyonist İsrail'in Filistin'in işgale karşı sabırla ve izzetle direnen evlatlarının üzerine uçaklarından, gemilerinden bomba ve füzeler yağdırdığını belirterek, "Çocukları, kadınları, yaşlıları, sivilleri hunharca katletti.

Şimdi tek taraflı saldırdıkları Gazze'de tek taraflı ateşkes ilan ediyorlar. Ama canilerini geri çekmiyorlar. Kuşatma devam ediyor. Çocukları, kadınları, sivilleri katletmenin adı zafer oluyor. İsrail, Filistin topraklarından defolup gidinceye, Filistinlilere seçtikleriyle yönetilme hakkı tanınıncaya, Filistin ve Ortadoğu'yu emperyalistlerin ve katillerin elinden kurtarıncaya kadar destek sürmelidir" dedi.

Gündoğdu, İsrail ile ilişkilerin kesilmesini, İsrailli pilotların Türkiye'de eğitim yapmalarına izin verilmemesini, İsrail uçaklarına havalimanlarının kapatılmasını, İsrail Büyükelçisi'nin geri çağrılmasını, İsrail'in büyükelçisinin ise ''istenmeyen adam'' ilan edilmesini isteyerek, İsrail mallarına da boykot çağrısında bulundu.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ise, BM'yi göreve çağırarak, ''Rusya'nın Güney Osetya'ya girmesi ile toplantı üzerine toplantı yapan BM, şimdi nerede?'' diye sordu. Uslu, Türk askerinin Gazze'de barış gücü olarak konuşlandırılmasını istemesi üzerine mitinge katılanlar ''Mehmetçik Gazze'ye'' şeklinde slogan attı.

İsrail'in tek taraflı ateşkes ilan ederek bunu dünya kamuoyu önünde kendi lehine propaganda olarak kullandığını vurgulayan Uslu, İsrail'in daha önce de çevre ülkelere saldırdığını ancak her seferinde yenildiğini ve bunun hırsıyla sivillere yönelik saldırılarını şiddetlendirdiğini kaydetti. Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı kapatmasıyla bölgenin toplama kampına döndüğünü belirten Uslu, Gazze'yi Nazi dönemindeki Yahudi toplama kamplarına benzetti.

Mazlumder Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu ise konuşmasında İsrail ile olan ilişkilerin durdurulmasını isteyerek, TBMM'nin özel Gazze oturumu ile toplanması çağrısında bulundu.

MÜSİAD Ankara Şube Başkanı Hüdaverdi Çakır da, ''Türkiye-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubu'nda 300 civarında milletvekili bulunmasını' eleştirdi.
Yapılan konuşmaların ardından miting olaysız sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2009 Pazar 18:24:35
Güncelleme :19 Ocak 2009 Pazartesi 08:28:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?