3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Patates üreticinin elinde kaldı!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaşanan ekonomik krizin gizli hazine olarak tanımlanan patatesi de vurduğunu belirterek, "Gizli hazine patates üreticinin elinde kaldı" dedi.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, ekonomik kriz sebebiyle patates üreticisinin zor durumda olduğunu ifade etti.

Patatesin beslenmede çok önemli bir yeri olduğunu ve besin değerinin yüksek oluşunun yanı sıra ucuzluğu, çeşitli şekillerde kullanılması ve her çeşit iklimde yetişmesi nedeniyle bütün dünyada tüketildiğini ifade eden Bayraktar, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) tarafından da taşıdığı besin değeri, dünyadaki açlığın ve kırsal yoksulluğun azaltılmasına sağladığı katkı dolayısıyla patatesin "Gizli Hazine" olarak tanımlandığını kaydetti.

Üreticinin girdi fiyatları artarken, ürün fiyatlarındaki düşmeye dikkat çeken Bayraktar, "Sofralarımızın temel gıda maddelerinden olan patatesi üreten üreticilerimiz, zaman zaman olduğu gibi bu yıl da pazarlama problemi ile karşı karşıya kalmışlardır. Bu sorun nedeniyle üreticilerimiz, kilogramını 30 kuruşa mal ettiği patatesi 20 kuruşa dahi satamaz duruma gelmiştir. Hatta bazı yerlerde patates fiyatları 17 kuruşa kadar
gerilemiştir. Geçen yıla göre girdi fiyatları ortalama olarak yüzde 33 artarken, patatesin fiyatı yüzde 28 düşüş göstermiştir. Görüldüğü üzere yaşanan kriz patates üreticisini de zor durumda bırakmıştır" dedi.

Bayraktar ayrıca, depolarda çürümeye yüz tutan patatesin hem çiftçinin emeğinin zayi olması hem de milli servetin heba olması anlamına geldiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Düşen fiyatların yanı sıra Niğde, Nevşehir, Afyon gibi üretimde önde gelen illerimizde ürünün yüzde 50'si depolarda beklemektedir. Patatesin pazarlanamaması halinde ürün depolarda çürüyecektir. Bu da yaşanan bütün zorluklara rağmen üretime devam etme çabası içinde olan çiftçinin alın terinin zayi olması, milli servetin de heba olması demektir. Eldeki ürün acilen pazarlanmalıdır. Ürünün heba olmaması bakımından, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı askeri birlikler, Sağlık Bakanlığı bünyesinde bulunan hastaneler, Adalet Bakanlığı'na bağlı cezaevi kurumları, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu'na bağlı birimler, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı yurtlar, belediyeler devreye sokularak eldeki stoklar acilen eritilmelidir. Ayrıca stoklarda bekleyen patatesler için ihracat desteği sağlanmalı, taze patatese ihracat iadesi verilmelidir. Üreticilerimizin üretime devamının sağlanması bakımından Bankalar ve Tarım Kredi Kooperatiflerince başlatılan icra işlemlerinin durdurulması sağlanmalı, Çiftçilerimizin
Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve özel bankalara olan tarımsal kredi borçları faizsiz olarak 3 yıl süre ile ertelenmeli ve üreticilerimize KOBİ'ler gibi sıfır faizli kredi kullanabilme imkanı getirilmelidir. Patates üreticisinin bugün karşı karşıya kaldığı, üretimi tehdit eden bir diğer sorun ise tarımsal sulamada kullanılan elektriktir. Maliyet içinde önemli bir girdi kalemini teşkil eden elektrik bedellerini ödemede de büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Elektriğin birim fiyatı 2007 yılına göre
yüzde 50'nin üzerinde artmış bulunmaktadır. Üreticinin içinde bulunduğu bu darboğazdan çıkabilmeleri ve borçlarını ödeyebilmeleri bakımından elektrik borçlarıyla ilgili icralar durdurulmalı, hali hazırda kesik olan elektrikler açılmalı, yeni bir elektrik kesintisi yapılmamalıdır. Ayrıca, Bağ-Kur borçlarında olduğu gibi faiz affı yapılmak suretiyle elektrik borçları yeniden yapılandırılmalıdır."

Bayraktar, üreticilerin patatesten hak ettiği geliri elde edebilmesi bakımından patateste tasnif ve paketleme tesisleri kurularak, pazarlama imkanının artırılması gerektiğini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2009 Pazar 12:20:24
Güncelleme :25 Ocak 2009 Pazar 12:23:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?