3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Rusya ile imzalanan anlaşmalar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral ihalesinde makul bir noktada buluşulması halinde ortaya gayet iyi bir iş çıkacağını söyledi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, İtalya Başbakanı Berlusconi'nin, Rusya ile imzalanan anlaşmalara ilişkin süreci kendisine malettiğinin hatırlatılması üzerine hükümet başkanları ile ilgili yorum yapamayacağını söyledi.

Üç Başbakan'ın katılımıyla Türkiye'de önemli anlaşmalara imza atıldığını anlatan Yıldız, bu noktaya gelinceye kadar Türk ve Rus heyetlerinin hummalı çalışmalar yürüttüğünü ifade etti. Hazırlanan bütün mutfak çalışmalarının her iki heyet tarafından Başbakanlara sunulduğunu söyleyen Yıldız, değişik zamanlarda bu anlaşmaların zemininin oluşturulduğunu, Türk ve Rus heyetleri olarak da bunların altını doldurduklarını anlattı.


Yıldız, "Sayın Berlusconi'nin Türkiye'ye gelmesinden dolayı büyük bir mutluluk duyduğumuzu açıkça ifade etmek isterim" ifadelerini iki kez tekrarlayarak Berlusconi'nin anlaşmaların imzalanmasına bir katkısının olmadığı imasında bulundu.


Nükleer santral ihalesinde devletin hisse almasının mümkün olup olmadığının ve ihalenin ne zaman sonuçlandırılacağının sorulması üzerine Yıldız, nükleer santral konusunda bir yarışma sürecinin devam ettiğini söyledi. Rusya ile yapılan görüşmelerde fiyatla ilgili taleplerinin olduğunu hatırlatan Yıldız, şöyle konuştu: "Makul bir noktada birleşilirse gayet iyi bir iş ortaya çıkar. Makul noktada buluşulması için kamu hissesi gündeme gelecekse bunları da konuştuk. Yüzde 15 midir, yüzde 20 midir? Önemli olan Türkiye'nin nükleer santrallerle alakalı teknolojiyi makul fiyatlarla portföyüne kazandırmasıdır."


60 yıl boyunca Türkiye'de faaliyet gösterecek bir yapıdan sözettiklerini belirten Yıldız, bu nedenle bunun enine boyuna konuşulması gerektiğini dile getirdi. Yıldız, bir ay içinde bu konunun karara bağlanması gerektiğini ayrıca belirtti. Bu işin hukuku, ekonomik ve siyasi yanı olduğunu anlatan Yıldız, bu hizmetin içinde birçok boyutun bulunduğunu söyledi. İhale şartnamesinin değişmesinin söz konusu olmadığını belirten Yıldız, atılacak her adımın hukuk sınırları içinde atılacağını vurguladı. Bu anlaşmanın
'evet' ya da 'hayır'la sonuçlanabileceğini dile getiren Yıldız, diğer bütün işlerin ise kendi müstakiliyeti içinde süreceğini ifade etti.


ÜLKE ÇEŞİTLENDİRMESİNE DİKKAT EDİYORUZ
Yıldız, yapılan anlaşmalarla Rusya'ya bağımlılığın artacağı ve bu anlaşmaların kamudan daha çok özel sektöre avantaj kazandıracağı yönündeki yorumların hatırlatılması üzerine Türkiye'nin 3 Kasım 2002'den itibaren özel sektör kanalıyla büyümeyi seçtiğini ifade etti. Rusya pazarındaki 1.5 milyon tonluk beyaz et ihtiyacının 1 milyon 250 bin tonunun ABD tarafından karşılandığına işaret eden Yıldız, bu pazarı Türkiye'nin değerlendirebileceğini ancak bunun için devletin tavukçuluk yapmasına gerek olmadığını
bildirdi. Bu hizmetin özel sektör kanalıyla yapılması gerektiğini söyleyen Yıldız, "Ben bunu hangi tavukçuluk firması kazanacak diye bakarak engellemem. Tam tersine teşvik ederim" dedi. Yıldız, Türkiye'nin bağımlılığının arttığı yorumlarına ise katılmadığını belirterek, şöyle konuştu: "Ben her yumurtanın aynı sepette olmasını istemem. Bu bir ulusal stratejidir. Türkiye'nin çok önemli bir enerji politikası var. Aynı zamanda Türkiye'nin gerçekleri vardır. Biz ülke çeşitlendirmesine dikkat ediyoruz. Bütün teklifleri değerlendiriyoruz."


Yıldız, Nabucco'nun kaynakları arasında İran'ın da bulunması yönündeki değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine, kaynağın tedariki konusundaki sorumluluğun tek başına Türkiye'nin omuzlarında olmadığına dikkat çekti. Irak, İran, Azerbaycan, Türkmenistan gibi değişik kaynak ülkeler bulunduğunu belirten Yıldız, bu ülkelerin her birinin önümüzdeki süreçte değerlendirileceğini bildirdi. Yıldız, TPAO'nun petrol arama çalışmalarını sürdürüp sürdürmeyeceği sorusu üzerine TPAO'nun arama faaliyetlerine yönelik ödeneğinin son 6 yılda 9 kat artırıldığına dikkat çekti. Bulabildikleri para kadar bu ödeneği artıracaklarını belirten Yıldız, "Eninde sonunda hem doğalgazı hem petrolü yerli kaynak haline getirmemiz lazım. Petrol ve doğalgazı kendi ülkemizde bulana kadar bu çalışmalarımız devam edecek" ifadelerini kullandı.
 

İha
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2009 Pazartesi 15:20:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?