3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Rusya'dan gelen doğalgaz azalmadı

BOTAŞ yetkilileri, Rusya'nın Ukrayna'ya verdiği gazı kesmesinden kaynaklı olanak Ukrayna üzerinden Türkiye'ye gelen gazda bir azalma olmadığını bildirdi.

Türkiye ithal ettiği doğalgazın yüzde 60'dan fazlasının Rusya'dan alıyor. Bu gazın bir bölümü ise Battı Hattı denilen ve Ukrayna-Romanya ve Bulgaristan üzerinden gelen boru hatları ile Türkiye'ye ulaşıyor.

Türkiye'nin Rusya'dan gaz aldığı ikinci hat ise Karadeniz'den geçen Mavi Akım Boru Hattı. Rusya'nın yılbaşında Ukrayna'ya verdiği gazın tamamını kestiğini açıklaması, Avrupa ülkeleri ve Türkiye'yi endişelendirdi.

Çünkü 2006'da da Rusya Ukrayna'nın doğalgazını kesmiş, Ukrayna ise Avrupa ve Türkiye'ye gelen hattan kendine gaz çekmişti. Bu da Türkiye ve Avrupa'ya giden gazın basıncında ve miktarında düşüşe neden olmuştu.

Ancak Ukrayna'nın doğalgaz şirketi Naftogaz, yaptığı açıklamada transit gazın sorunsuz taşınacağı konusunda güvence vermişti. Ancak sert geçen kış şartlarında Ukrayna'nın benzer şekilde gaza el koyabileceği ihtimali, Türkiye ve Avrupa ülkelerini endişelendirmeye devam ediyor. BOTAŞ yetkilileri ise, bugün itibariyle Ukrayna üzerinden gelen gazda bir azalma olmadığını bildirdi.

Türkiye, 2006'da yaşanan benzer sorun karşısında Mavi Akım'dan gelen doğalgaz miktarını artırmak istemiş, Rusya'da bu talebi yerine getirmişti. Fakat aynı dönemde İran'ın da kış şartlarını gerekçe göstererek Türkiye'ye verdiği gazı kesmesi başta sanayi kuruluşları olmak üzere tüketicilerde sıkıntılara neden olmuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2009 Cuma 20:38:59
Güncelleme :2 Ocak 2009 Cuma 20:40:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?