3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Sağlık-Sen'den iptal davası

Sağlık-Sen tarafından sözleşmeli personelin hastalık iznini 30 günle sınırlandıran Hizmet Sözleşmesi'ne iptal davası açıldı.

Sağlık-Sen, Danıştay'a açtığı davada 4/B'lilerin hizmet sözleşmelerinde hastalık iznini 30 günle sınırlandıran hükmün, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptalini istedi. Dava dilekçesinde, hastalık izninin yasal bir hak olduğuna ve kanunlarla düzenlendiğine dikkat çekilirken, sözleşmeli personelin hizmet sözleşmesinde ise hiçbir kanuna dayanmayan, özü itibariyle ise mevcut kanunlara, Anayasa'ya ve uluslararası sözleşmelere aykırılık teşkil eden bir şekilde, hastalık izinlerinin 30 günle sınırlandırıldığı vurgulandı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, sözleşmeli personelin birçok konuda olduğu gibi hastalık izni konusunda da kadrolu-sözleşmeli ayrımından kaynaklanan mağduriyet yaşadığını belirterek, "Aynı kurumda aynı işi yapan çalışanların birisine tanınan haktan diğerinin yararlanamıyor olmasının ne hukuki, ne de insani bir izahı mümkün değildir" dedi.
4/B'li Hizmet Sözleşmesi'nde yer alan 30 gün sınırının uygulamada sözleşmeli personelin işini kaybetmesi gibi sorunlar doğurduğuna dikkat çeken Kaçar, "Çalışma koşullarını belirleyen kurallar, çağdaş dünyada çalışanın haklarını koruma temelinde şekillenmektedir. Bizde ise tam tersi bir biçimde, gayri ihtiyari bir durum olan hastalığın 30 günü aşması durumunda sözleşmeli personel, işini kaybetme durumuyla karşılaşmaktadır" şeklinde konuştu.

Temel sorunun kamuda sözleşmeli personel uygulamasının yaygınlaşmasından kaynaklandığını belirten Kaçar, "Sözleşmeli personel uygulamalarına son verilmelidir. Hem çalışma barışına zarar veren, hem de birçok konuda Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı koşulların oluşmasına neden olan sözleşmeli personel uygulaması sorunları içinden çıkılmaz bir duruma sürüklemektedir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2009 Çarşamba 11:18:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?