3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Sağlıkçılar ekonomik kriz istemiyor

Türk Sağlık-Sen'den tarafından yapılan anket sonuçlarına göre, sağlık çalışanları 2009 yılında ekonomik krizin son bulmasını, doğalgaz ve elektrik zamlarının geri çekilmesini, işsizliğin sona ermesini istedi.

Kamu-Sen'e bağlı Türk Sağlık-Sen, bin 139 sağlık çalışanı üzerinde gerçekleştirdiği anketle sağlık çalışanlarının 2008 yılıyla ilgili değerlendirmeleri ve 2009 yılından beklentilerini tespit etti. Anket sonuçlarına göre, sağlık çalışanlarını 2008 yılında en çok ekonomik krizin etkilediği ortaya çıkarken, sağlık çalışanlarının 2009 yılında ekonomik koşulların düzelmesini ve yüksek maaş artışı istedikleri belirlendi.

Anket sonuçlarına göre, sağlık çalışanlarının yüzde 64'ü 'ekonomik krizin' ve 'zamların', yüzde 20'si 'düşük maaş artışının', yüzde 16'sı ise 'özlük haklarında iyileştirme yapılmamasının' 2008'de kendilerini etkilediğini belirtti. Ankette ortaya çıkan dikkat çekici bir sonuç da çalışanların 2008 yılında sağlık kurumlarında şiddetin arttığını dile getirmeleri oldu. Sonuçlara göre, sağlık çalışanlarının yüzde 62'si 2008'de hastanelerde şiddetin artığını, yüzde 25'i çalışma koşullarının gerilediğini, yüzde 13'ü keyfi uygulamaların çoğaldığını düşündükleri ifade edildi.

Anket sonuçlarına göre, 2009 yılında çalışanların yüzde 49'unun ekonomik krizin son bulmasını, yüzde 37'sinin doğalgaz ve elektrik zamlarının geri çekilmesini, yüzde 14'ünün ise işsizliğin sona ermesini istedikleri belirtildi. Yeni yılda kamu çalışanlarının yüzde 68'i yüksek maaş artışı, yüzde 23'ü sosyal haklarda iyileştirme yapılmasını çalışanların diğer bir kısmının da çalışma şartlarının iyileştirilmesini ve adaletsizliklerin önlenmesini hükümetten istedikleri ifade edildi.

Anket sonuçlarına göre, sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı tarafından 2008'de hayata geçirilen hava ambulanslarıyla çalışanların öğretmen evlerinden yararlandırılması projelerinin en önemli çalışmalar olduğunu düşündüklerine yer verildi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, geride bıraktığımız 2008 yılında kamu çalışanlarının zamlardan ve yaşanan ekonomik krizden en çok mağdur olan kesim olduğunu ifade ederek, "Sağlıkta şiddetin artması, çalışma koşullarının gerilemesi bizleri 2008'de memnun etmeyen gelişmeler olarak ortaya çıkmıştır. 2009 yılının kamu çalışanlarının yılı olmasını ve bu yıl mali ve sosyal haklarda çalışanları memnun edecek düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Türk Sağlık-Sen olarak çalışanların mağduriyetlerini önlemek ve yeni kazanımlar elde etmek için 2009 yılında da mücadele edeceğiz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2009 Cuma 11:50:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?