3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Stratejik Düşünce Enstitüsü tanıtıldı

STRATEJİK DÜŞÜNCE ENSTİTÜSÜ TANITILDI

Stratejik Araştırma Vakfı (SDAV) bünyesinde faaliyet göstermek için kurulan Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE), düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Ankara'da düzenlenen tanıtım toplantısında, enstitünün hedefi 'İç ve dış politika bağlamında geleceğin Türkiye'sini şekillendirme yolunda ortak aklı, kolektif liderliği esas alan, devleti ve halkıyla bütün olarak tarihsel coğrafyasına dönük misyonla çalışmalarda bulunması' olarak açıklandı. SDE Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Köni, patronlara bağlılıkları olmadığını belirterek, "Bunun için bizim yapacağımız analizler daha gerçekçi olacak" dedi.

SDE Konseyler Başkanı Nüzhet Kandemir ise, enstitünün 'mutlak tarafsız' olacağını vurgulayarak, "Herhangi bir siyasi parti ya da kuruluşla işlevsel ilişki içinde olmamaya özen gösterecektir" diye konuştu.

Enstitü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, masaların bölgesel ve işlevsel olmak üzere ikiye ayrıldığını, her masanın bir başkanı, başkan yardımcısı, en az bir araştırmacısı ve bir asistanı olacağını söyledi. Erol, SDE'nin arkasında milletin olduğunu belirterek, "Biz, bir sermaye grubuna bağlı değiliz. Cemaat ve tarikat iddialarına da itibar etmeyiniz" ifadelerini kullandı.

Yeni bir sivil toplum kuruluşu olan SDE'nin temel misyonu ve vizyonu ise şöyle açıklandı:

"Bütünleşmiş ve güçlenmiş Türk-İslam dünyasının oluşumuna; huzur, barış ve güvenlik içinde bir dünyanın inşasına; Türkiye'nin tarihsel coğrafyasından güç alarak küresel anlamda bir güç olmasına katkı sağlamaktır. Dolayısıyla SDE, bağımsız, demokratik, refah içinde kalkınmış, insan hak ve hürriyetlerine saygılı, manevi ve moral değerlerine bağlı, mutlu, hür ve güçlü bir Türkiye'yi (önce bölgesel bir güç, merkez ülke, sonra küresel bir aktör olmak yolunda) hedef alan, tamamen milli ve bağımsız bir düşünce merkezi olma hedefiyle yola çıkmış ve bu kapsamda bir yapılanma ortaya koymuş bir düşüncenin sonucudur."

Enstitünün ilkeleri ise, "Hükümet temsilcileri, iş adamları, kamu görevlileri, kordiplomatlar, sivil toplum örgütleri, işçi sendikaları, medya ve akademik dünyanın çalışanları ile alanında uzman profesyoneller arasında diyalog geliştirmeyi amaçlayan; alan araştırmalarına dayalı ve tarihsel coğrafyasına dönük olarak daha etkin iş birliğini hedefleyen; bu kapsamda söz konusu coğrafyanın birbirini daha iyi tanıması noktasında her türlü konferans, yayın, eğitim vb. faaliyetleri esas alan; proje bazlı çalışmalarıyla hem özel sektöre hem de kamuya dönük hizmet anlayışı ile ön plana çıkan; ulusal ve uluslararası çapta etkili bir koordinasyon merkezi olmayı hedefleyen; ortak akli ön plana çıkartan ve evrensel barışı gaye edinen; faaliyetlerinde yapıcı eleştiriyi esas alan; Türkiye'de sistematik ve özgür düşünme, araştırma potansiyeline sahip birimlere duyulan ihtiyacın bir sonucu olan; birleştirici olan ve her türlü ayrılıkçı ve bölücü faaliyetin karşısında bulunan; herhangi bir siyasi parti, cemaat-tarikat, sermaye grubu, yabancı devlet ve servislerle gizli-illegal örgütlerle bağlantısı ve ilişkisi olmayan şeffaf, net ve milli bir duruş söz konusudur" şeklinde açıklandı.

STRATEJİK DÜŞÜNCE ENSTİTÜSÜ TANITILDI
STRATEJİK DÜŞÜNCE ENSTİTÜSÜ TANITILDI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2009 Salı 10:57:05
Güncelleme :20 Ekim 2009 Salı 12:59:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?