3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

TBMM'ye yeni güvenlik sistemi

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Meclis'in değişen teknolojilere uygun yeni bir güvenlik altyapısına kavuşturulduğunu belirterek, "246 kamera önümüzdeki aylarla, önümüzdeki yıllarda inşallah hiçbir olumsuzluğu görüntülemeyecektir" dedi.

TBMM ile Türk Telekom arasında 5 Mart 2008 tarihinde imzalanan protokol çerçevesinde Türk Telekom tarafından hibe olarak gerçekleştirilen Kamera Güvenlik Sistemi, bugün düzenlenen törenle hizmete girdi. Törene Meclis Başkanı Toptan, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany ve milletvekilleri katıldı.

TBMM Ziyaretçi Kabul Binası'nda gerçekleştirilen törende bir konuşma yapan Toptan, Meclis'in güvenlik altyapısını yeniden ele alan bu projenin
Bülent Arınç zamanında başladığını ve kendi döneminde fiiliyata geçtiğini söyledi. Meclis'in kurulduğundan bu yana güvenlik açısından önemli bir olumsuzluğa şahitlik etmediğini anlatan Toptan, buna karşın değişen dünya şartlarına, değişen teknolojilere uygun yeni bir güvenlik altyapısına kavuşturulmasının doğru bir karar olduğunu vurguladı. Toptan, "Parlamento'yu daha güvenlik bir hale getirmek için bu projeyi gerçekleştirmek elzemdi" diye konuştu.

Türkiye'nin bilişimin en son teknolojilerini insanının hizmetine sunmak suretiyle bilgi çağının önemli unsurlarından biri haline geldiğini vurgulayan Toptan, Meclis'in de buna ayak uydurması gerektiğini ifade etti. Toptan, "246 kamera önümüzdeki aylarla, önümüzdeki yıllarda inşallah hiçbir olumsuzluğu görüntülemeyecektir. Yenilenen bilişim kanallarından da hep güzel haberler geçilecektir" diye konuştu.

Törende bir konuşma yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, Meclis'in hem güvenlik hem de bilişim altyapısının modernleştirilmesi sürecinin başlatıldığını söyledi. Bilgi toplumuna giden yolda Meclis'in de modern bir altyapıya kavuşmuş olacağını vurgulayan Yıldırım, Türkiye'nin bilgiye sahip olma, bilgiyi üretme ve kullanma konusunda son yıllarda önemli mesafeler katettiğini belirtti.

Bilişim teknolojilerinin insanların yaşama tarzını değiştirdiğini anlatan Yıldırım, birçok işlemin iletişim altyapı imkanları sayesinde daha rahat yapılabildiğini söyledi. Yıldırım, Türkiye'de 2003 yılında 4 milyon olan bilgisayar sayısının bugün 11 milyona yükseldiğini belirterek, 2013 yılında Türk insanının yüzde 70'inin gerek devletle, gerek ticari, gerekse seyahatle ilgili işlerini sanal ortamda yapar hale geleceğini vurguladı.

DOANY: "MECLİS ÇOK DAHA GÜVENLİK BİR YER HALİNE GELECEK"

Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany ise, Şubat ayında projenin ikinci aşaması da tamamlandığında Meclis'in tüm iletişim ve bilişim sistemlerinin yenilenmiş olacağını ve Meclis'in çok daha güvenli bir yer haline geleceğini vurguladı. Doany, 2009 yılının Türk Telekom için heyecan verici bir yıl olacağını, müşterilerine birçok yeni alternatifler sunacaklarını açıkladı.

Konuşmaların sonunda TBMM Başkanı Toptan, Ulaştırma Bakanı Yıldırım ve Türk Telekom Genel Müdürü Doany'ye birer plaket verdi. Toptan, daha sonra Arınç, Yıldırım ve Doany ile birlikte görüntülerin 24 saat izlendiği Kamera İzleme Merkezi'ni ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı. Toptan, burada bir gazetecinin, 'Türk Telekom'un yabancı bir şirket olması kaygı uyandırıyor mu? Bu görüntüler oraya da ulaşacak mı?' şeklindeki sorusu üzerine, "Bu kayıtlar hiçbir yere ulaşmıyor. Türk Telekom bir Türk firmasıdır" dedi.

Kamera Güvenlik Sistemi çerçevesinde Meclis'in içine ve çevresine yerleştirilen 246 güvenlik kamerasından alınan görüntüler 24 saat izlenecek ve 15 gün boyunca saklanacak. 241'i sabit, 20'si hareketli, 5'i ise termal olan kameraların görüntüleri Kamera İzleme Merkezi'nden güvenlik görevlileri tarafından takip edilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2009 Cuma 15:51:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?