3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Türk-İş'ten Özbek'e tam destek

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, hukukun üstünlüğüne inanan Türk-İş'in bağımsız yargının vereceği adil karar ortaya çıkıncaya kadar Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Türk Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek'in yanında olacalarını belirtti.

Kumlu, Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun olağanüstü toplantısı öncesi son gelişmelere ilişkin olarak basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Ergenekon soruşturması kapsamında gerçekleştirilen operasyonların her birinde gözaltına alınan isimlerin bir 'harmanlama' ile belirlendiğinin anlaşıldığının savunan Kumlu, "Çünkü her operasyonda silah, bomba, patlayıcı barındırıp suikast yaptığı iddia edilen isimlerle, Türkiye'nin icraatları, mevkiileri ve fikirleriyle tanıdığı insanlar biraraya getirilmiş ve belki de bu davaya en büyük zararı bu harmanlama anlayışı vermiştir" dedi.

Kumlu, tüm bu süreçte yaygınlaşan yargının siyasallaştırıldığı yönündeki iddialar ve buna temel teşkil eden uygulamaların son derece rahatsız edici olduğunu da dile getirerek, "Bağımsız yargı bizim en büyük güvencemizdir ve laik demokratik düzenin teminatıdır" diye konuştu. "Sendikalar hükümet uygulamalarının aynasıdır" diyerek sendikaları susturmaya, sindirmeye çalışmanın, bu aynanın kırılması anlamına geleceğeğini, bunun yapıldığı bir ülkede de demokrasiden sözedilemeyeceğini söyleyen Kumlu, "Bu nedenle sendikalara yönelik atılacak her adımda sarfedilecek azami dikkat Türk demokrasisi açısından elzemdir" şeklinde konuştu.

Ergenekon operasyonunun 11. dalgasında Türk Metal İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek ve bazı sendika yöneticilerinin gözaltına alındığını hatırlatan Kumlu, "Özbek'in onursal başkanlığını yaptığı Avrasya Radyo Televizyonu saatlerce aranmıştır. Türk Metal Sendikası'nın Genel Merkezi binası da, sanki örgüt karargahıymış gibi saatler süren bir aramaya maruz bırakılmıştır. Yaşananlar, konfederasyonumuzda büyük bir üzüntü ve tepkiye neden olmuştur. Gelinen noktada, emniyet ve savcılık sürecinin ardından Sayın Özbek tutuklanmış, diğer sendikacılar serbest bırakılmıştır" dedi.

Mustafa Özbek'in işçi sınıfı hareketinde büyük emeği olan bir işçi lideri olduğuna işaret eden Kumlu, "Hukukun üstünlüğüne inanan Türk-İş, bağımsız yargının vereceği adil karar ortaya çıkıncaya kadar Sayın Özbek'in yanında olacaktır" diye konuştu. Mustafa Özbek ve başkanı olduğu sendikayla ilgili bazı televizyon ve gazetelerin aylardan beri aleyhte yayın yaptığını ileri süren Kumlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yayınlarda mal varlığından tutun da Ergenekon bağlantısına kadar her türlü yargısız infaz yapılmıştır. Özbek'in iddialara verdiği yanıtlara ise ne yazık ki ya aynı büyüklükte yer verilmemiş ya da hiç değerlendirilmemiştir. Yapılan yayınlar nedeniyle bahsi geçen gözaltıların artık beklenir hale gelmesi Türkiye'nin acı gerçeğidir. Çünkü bir süredir, gözaltına alınacak olanlar, ilgili suçlamalarla birlikte ne yazık ki önce gazete sayfalarında yer almaktadır. Sendikalar ancak laik, demokratik ve hukukun
üstünlüğünün geçerli olduğu rejimlerde varolabilir. Sendikaların, demokrasiyi sekteye uğratacak herhangi bir girişim içinde yer almaları var oluş nedenlerine aykırıdır. Elbette darbe hazırlığı yapan, bu hazırlık için silah, bomba, mermi saklayan, suikast düzenleyen veya suikasat düzenleme hazırlığında olanlar yakalanmalı ve cezalandırılmalıdır. Bu çerçevede sendikaların Ergenekon adı altında yürütülen soruşturma kapsamında gündeme getirilen suçlamalarla ilişkilendirilmesi Türk-İş açısından mümkün görülmemektedir."

Başkanlar Kurulu toplantısının ardından yazılı bir açıklama yapılacağını söyleyen Kumlu, bir gazetecinin toplantıda Türk Metal-İş Sendikası temsilcisinin katılıp katılmadığına ilişkin sorusuna, "Gelecekti ama şu anda burada yok" karşılığını verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2009 Pazartesi 12:47:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?