3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Türk-İş'ten 'Taksim' başvurusu

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, İstanbul Bölge Temsilciliği aracılığıyla İstanbul Valiliği'ne Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamalarında Türk-İş'e açılması için başvuruda bulunacaklarını söyledi.

Kumlu, Türk-İş Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısı öncesi salonda bulunan gazetecilere kırmızı karanfil dağıtarak işçi bayramlarını kutladı.

Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun, 1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesini ısrarla istediğini ve yasaksız bir biçimde bayram havasında kutlanması gerektiğine inandığını vurgulayan Kumlu, "Türk-İş Başkanlar Kurulu, İstanbul Taksim Meydanı'nın kutlamalara açılmasını, yasaksız bir Türkiye için ve bir travmanın geride bırakılması açısından gerekli görmekte, ancak Taksim tartışmalarının 1 Mayıs'ın İstanbul'da kutlanmasına engel oluşturmasını da doğru bulmamaktadır. Türk-İş'in İstanbul'da yapacağı kutlamaya tüm emek ve meslek örgütleri davetli olacaktır. İstanbul'da yapılacak merkezi kutlama dışında Türk-İş, örgütlü olduğu her yerde yerel kutlama komiteleri içinde aktif olarak yer alacak ve 1 Mayıs kutlamalarını ülke sathına yayacaktır" diye konuştu.

Bugün İstanbul Bölge Temsilciliği aracılığıyla İstanbul Valiliği'ne Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamalarında Türk-İş'e açılması için başvuruda bulunacağını kaydeden Kumlu, şunları söyledi:

"Bildiğiniz gibi Taksim Meydanı 1 Mayıs 1977'de eşi benzeri görülmemiş bir vahşete sahne olmuş, emeğin bayramını kutlamak üzere o alana toplanmış yüz binlerce insanın üzerine kirli hesaplarla ateş açılmış, yaşatılan o büyük provokasyon sonucunda 36 kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 130 kişi de yaralanmıştır. 470 kişi gözaltına alınmış, fakat hiçbirinin olayla ilgisi kurulamamıştır. Ateşi kimin açtığı belirlenmemiş, olay halen aydınlatılmamıştır. Biz Taksim'i istiyoruz. Niçin istiyoruz? Biraz önce bahsettiğim 'Kanlı 1 Mayıs', zihinlerde bir travma etkisi yaratmıştır. Türkiye 32 yıldır Taksim Meydanı'nda yaşanan 'Kanlı 1 Mayıs'ın yarattığı zihinsel örselenmenin kabusu içindedir. Bu travmanın geride bırakılabilmesi içindir ki, Türkiye, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaya mecburdur. Taksim, kutlamalara kapalı kaldığı sürece, bu öfkeli acı her 1 Mayıs'ta patlayacak, acı ve Taksim ısrarı her yıl daha da büyüyecektir. Türkiye 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaya mecburdur. Çünkü emekçiler, kutlamalarda kaybettikleri o
36 canı, kaybettikleri yerde, bir kez bile olsa kitlesel olarak anmak onlara karşı var olan toplumsal vicdan borcunu ödemek istemektedir. Bu bir ihtiyaçtır. Hükümet bu ihtiyacı anlamalı ve 1 Mayıs'ın tam da tatil edileceği bu yıl, Taksim'i emekçilere açmalıdır. Bu ihtiyacın en büyük göstergesi Taksim'in 32 yıldır kutlamalara kapatılmasıdır. Hükümet, yine 30 yıldır süren bir yasağa son vermiş, 1 Mayıs'ı bayram ve tatil ilan etmiştir. Yasağın kanlı 1 Mayıs kutlamalarının ardından geldiği gözetilecek olursa, 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesi, Taksim travmasının atlatılması açısından önemli bir adımdır. Ama bir önemli adım daha vardır ki, Taksim'in kutlamalara açılmasıdır."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen Türk-İş Başkanı, "1 Mayıs'ı tatil ilan ettirdiniz, teşekkür ederiz. Ama 2009 yılının 1 Mayıs'ında, geçmişin bütün olumsuz izlerini silmek ve Taksim'i bir bayram alanı haline getirmek sizin elinizdedir.
Taksim'i kutlamalara açınız. Yüzbinlerce insanın eşleriyle, çocuklarıyla Taksim'i' ellerinde karanfillerle gelmesine izin veriniz. Sizden önceki hükümetlerin 32 yıllık korku tellallığım, siz coşkuya izin verip bayrama dönüştürünüz. Geliniz, partiniz, muhalefet partileri, tüm emek ve meslek örgütleri, hep birlikte 1 Mayıs'ta Taksim'de olalım. Ülkemizin on yıllardır özlediği, barış ve bayram havasını, geliniz hep birlikte Taksim'de birlikte yaşatalım, 1 Mayıs'ta gülen yüzler, ülkemizin de yüzünü güldürecek, dünya basınına da yansıyan o kötü görüntülerin yerini coşkulu bir kutlamanın alması, demokrasimizin kazancı olacak, ülkemizi yüceltecektir" ifadelerine yer verdi.

Kumlu, Valilik, Türk-İş'e Taksim için izin verdiğinde, başta işçi ve memur konfederasyonları olmak üzere tüm emek ve meslek örgütleri ile bağlantıya geçeceklerini ve ortak kutlama için gerekli adımları atacaklarını söyledi.
Türk-İş'in, 1 Mayıs'ı "emeğin bayramı" olarak algıladığını, temsil ettiği kitleyi, miting alanına eş ve çocuklarıyla birlikte davet ettiğini belirten Kumlu, şöyle devam etti:

 "Türk-İş, yaptığı eylemlerde bir tek kişinin bile burnunun kanamamasını gözetir, temsil ettiği kitlenin güvenliğinden de sorumludur. Açık ve net söylüyorum. Israrımız Taksim içindir. Ama Türk-İş, bu yıl İstanbul'da yapacağı 1 Mayıs kutlamalarını Taksim tartışmalarına kurban etmeyecektir. Çünkü Türk-İş, İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarının Taksim tartışmalarına kilitlenmesini ve Taksim tartışmalarının kutlamalara engel oluşturmasını doğru bulmamaktadır.
Taksim için izin verilmemesi halinde bunun tarihi sorumluluğu hükümetin olacak ve Türk-İş, 1 Mayıs'ı İstanbul'da Kadıköy Meydanı'nda kutlayacaktır. Kadıköy Meydanı'ndaki kutlamamıza da başta isçi ve memur konfederasyonları olmak üzere tüm emek ve meslek örgütleri ile yurt dışından gelen değerli konuklarımız davetli olacaktır. Ayrıca Türk-İş Başkanlar Kurulu bu yıl 1 Mayıs'ın tüm bölge ve illerde yaygın olarak kutlanması kararı da almıştır. Bu çerçevede Türk-İş, başta İzmir, Bursa, Adana, Ankara olmak üzere çok sayıda ilde düzenlenecek mitinglerle 1 Mayıs'ı kutlayacaktır. Türk-İş, İstanbul Valiliği'ne yaptığı başvurunun yanıtının gelmesinin ardından yapacağı bir açıklamayla İstanbul kutlamalarına İlişkin ayrıntıları kamuoyu ile paylaşacaktır."

Kumlu, gazetecilerin bir sorusu üzerine, hükümetin Taksim'e 'miting alanı' olmadığı için izin vermediğini ancak kendilerinin burada miting için değil kutlama yapmak için istediklerini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 13:04:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?