3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

'Türk polisiyle gurur duyuyorum'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, emniyet teşkilatının başarılarından gurur duyduğunu belirterek, "Demokratik bir ülkede otoritenin kaynağı da yine kanunlardır. O açıdan polis teşkilatının kendi iç eğitimi de, giderek değişen Türkiye'ye kendini adapte etmesi ve öncülük etmesi de çok önemlidir" dedi.

Emniyet Teşkilatı'nın kuruluşunun 164. yıldönümü dolayısıyla Anıttepe'deki Polis Radyosu Büyük Stüdyosu'nda gerçekleştirilen törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Başbakanlık Müsteşarı Efgan Ala, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, eski Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu ve çok sayıda emniyet mensubu katıldı. Törende saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın ardından Emniyet Teşkilatı'nın kısa tanıtım filmi gösterildi.

Cumhurbaşkanı Gül, emniyet teşkilatının başarılarından gurur duyduğunu ve her zaman desteklediğini söyledi. Türk Polis Teşkilatı'nın sadece suçluları adalet önüne getirmekle değil, suçları önlemekte de dünyanın seçkin polis teşkilatlarından biri olduğunu belirten Gül, "Güvenliği sağlamadığımız sürece hiçbir şeyin önemi yoktur. Onun için her şeyden önce güvenliğin sağlanması gerekir" dedi.

Polisin yetkisini doğru kullanması gerektiğine işaret eden Gül, "Şüphesiz ki güvenlik herkesin kendi koyduğu kurallar çerçevesinde sağlanmayacaktır. Anayasamız, kanunlarımız bu istikamette olacaktır. Hiç kimse gücünü, yetkisini kendisinden çıkartmayacaktır. Anayasadan ve kanunlardan çıkartacaktır. Ayrıca bugün yaşadığımız çağda, Türkiye'nin standartlarını yükselttiği bir ortamda, demokratik bir ülkede, demokrasi sınırlarının en üst seviyeye çıkartılmaya çalışıldığı bir ülkede şüphesiz ki, otoritenin kaynağı da yine kanunlar olacaktır. Anayasa olacaktır. O açıdan polis teşkilatının kendi iç eğitimi de, giderek değişen Türkiye'ye kendini adapte etmesi ve öncülük etmesi de çok önemlidir" diye konuştu.

Gül, Türk polisinin içerde olduğu gibi hem Avrupa, Afrika gibi ülkelerde de başarıya imza attığını hem de Bağdat, Afganistan gibi savaş bölgelerinde dahi halkla kucaklaşarak onların güvenliği için çalıştığını vurguladı. Hayatını görevleri başında kaybeden emniyet mensuplarını da hatırlatan Gül, "Şehitlerimizi hiçbir zaman unutmamalıyız. Önce kurumlar hiç unutmamalı. Şehitlerin geride kalanlarını takip etmeli. Hiçbir zaman ateş düştüğü yerde kalmamalıdır" şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanı Atalay ise, "Türk polisi Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyetleri seviyesinin üstüne çıkmak için insan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve yasalara bağlı olarak görev yapmaktadır" dedi. Emniyet teşkilatının hükümetin asli görevini yerine getirme aracı olduğunu anlatan Atalay, "Devlet, hükümet olarak temel görevimiz vatandaşlarımızı huzur ve güven içinde yarınlarından emin olarak yaşamalarını sağlamak" diye konuştu.

Teşkilatın çağın ve toplumun ihtiyaçlarına uygun olarak yapılanmasını sağlamak için sürekli yeni düzenlemelerin gerçekleştirildiğini bildiren Atalay, göreve geldiğinde polisin sayı ve eğitim olarak eksikliklerine ilişkin sorunlarla karşılaştığını ancak uyguladıkları politikalarla ciddi ilerleme kaydettiklerini söyledi. Eğitim düzeyi yüksek personel sayısının her geçen gün arttığını anlatan Atalay, yeni açılan polis yüksek okullarının 2009 yılında 6410 mezun vereceğini, 2005'ten beri 4 yıllık üniversite mezunlarından seçilen ve 6 aylık özel eğitime tabi tutulan 15 bin 522 polisin de göreve başladığını ve 2009 yılında 10 bin yeni adayın daha eğitime kabul edileceğini söyledi. Bakan Atalay, ayrıca özel harekat birimlerini de güçlendirmek istediklerini belirterek, 2009 yılı haziran ayında yeni adayları eğitime alacaklarını bildirdi. Atalay, önümüzdeki 5 yıl içerisinde özel harekatçıların sayısını en az 15 bin kişiye çıkarmak istediklerini söyledi.

Kamu düzenini sağlarken hem güvenlikte zafiyet göstermeden hem
de bireysel özgürlükleri kısıtlamadan Türk polisinin görev yaptığını savunan Bakan Atalay, "Ülkemizin polis teşkilatının bireysel hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı değil, koruyucu olduğunu belirtmek isterim" şeklinde konuştu.
Görevini suiistimal edenlerin yaptırımlarla karşılaştığını bildiren Atalay, "Her teşkilat içinde yanlış yapanlar olabilir. Burumda yanlış yapanlar da gerekli iç soruşturmayla teşkilat içinde ayıklanmaktadır" dedi.

Suçu önlemenin soruşturmaktan hem daha önemli hem de az maliyetli olduğuna dikkat çeken Atalay, önleyici tedbirlerin alındığını, organize suç örgütleriyle uluslararası işbirliği de yapılarak mücadele edildiğini anlattı. Türkiye'nin özellikle uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede ciddi mesafe kat ettiğini bildiren Atalay, "Türkiye transit ülke olmaktan çıkıyor. Rota kuzeye doğru kayıyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda Bakan Atalay, Cumhurbaşkanı Gül'den polislerin maaşlarında iyileştirme ve lojman tedariki gibi konularda yardım isteyerek, "İmkanları arttırmak için sayın Cumhurbaşkanım şahsen destek istiyorum" dedi. Atalay, polisi de vatandaşa karşı iyi hizmet vermek konusunda uyararak şunları söyledi:

"Vatandaşların işini zorlaştırıcı değil kolaylaştırıcı olduğunuzu, hukuktan ayrılmamayı, insan hak ve özgürlüklerinin koruyucusu ve kollayıcısı olduğunuzu unutmayınız. Adil ve tarafsız olarak insanların sorunlarına çözüm bulmaya çalışınız."

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ise, 1845 yılında kurulan emniyet teşkilatının bugün 164. yılını gururla kutladığını kaydetti. Değişen toplumsal ve teknolojik şartlara adapte olmak için teşkilatta kurumu içi eğitimlere büyük önem verildiğini anlatan Köksal, amaçlarının huzur ve güvenliği sağlarken vatandaşları da memnun etmek olduğunu söyledi. Türk polisinin "mazlumların sığınacağı liman, kanun tanımazların korkulu rüyası" haline geldiğini söyleyen Köksal, "210 bin kişiyi bulan teşkilat kendi içindeki çürük unsurları rahatlıkla ayıklayacak cesur bir teşkilattır" diyerek iç denetime verdikleri önemi de vurguladı.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Gül, atış şampiyonlarına ödüllerini verdi. Polis Akademisi Bandosu tarafından marş çalınmasından sonra zırhlı birlikler, atlı ve köpekli polisler ve değişik birimler kortej yürüyüşü yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 15:04:02
Güncelleme :10 Nisan 2009 Cuma 15:16:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?