3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Tüzmen görevini Çağlayan'a devretti

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 7 yıldır sürdürdüğü görevini eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'a devretti. Tüzmen, görevi devri sırasında duygulandığını belirterek, çalışma arkadaşlarını Çağlayan'a emanet ettiğini söyledi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda bulunan makam odasında düzenlenen devir teslim töreninde konuşan Tüzmen, 18 seneden bu yana binanın her kademesinde görevler yaptığını ve 18 yılın 7 senesinde bakan olarak görev yaptığını kaydetti.

Tüzmen, bakanlıkta birçok çalışmaya imza attığını anlatarak, "Bu görevi devraldığımda ihracatta milyon dolarlarla başladık, milyar dolarlara çıkardık. Daha sonra çift haneli milyar dolarları gördüm. Türkiye'nin en birikimli kurumu Dış Ticaret Müsteşarlığı'dır. 2002 yılında görevi devraldığımda 36 milyar dolar ihracat yapılıyordu. Şu anda 132 milyar dolar ihracata çıkardık. Dış ticareti ise 87 milyar dolardan 332 milyar dolara çıkardık" dedi.

Tüzmen, dünyada bulunan bütün ülkelerle serbest ticaret anlaşması yaptıklarını belirterek, Libya, Şili ve Körfez ülkeleri ile de anlaşmaya hazır olduklarını kaydetti. Görevi süresince moda akademisini Türkiye'ye kazandırdıklarını dile getiren Tüzmen, görevi 30 yıldan bu yana sanayicilik deneyimi olan Çağlayan'a devrettiğini belirtti. Bunun bir bayrak yarışı olduğunu söyleyen Tüzmen, "Biz bu bayrağı buraya kadar getirdik. Hedefimiz dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmektir. 2013 yılında hedefimiz 200 milyar dolar ihracattır. 2023 yılında ise 500 milyar dolar ihracatı yakalamış olacağız. Görevi gayet güzel şekilde bırakıyorum. Duygulanıyorum. Arkadaşlarımı sizlere emanet ediyorum" dedi.

Çağlayan ise, Tüzmen'i 30 yıldan bu yana tanıdığını belirterek, "Sayın Tüzmen'i bu kuruma memur olduğu günden bakan olduğu güne kadar tanırım. Üniversite yıllarından bile tanırım. 33 yıl sanayicilik tecrübem var. İhracat yapan biriyim. İhracat yapmanın keyfini yaşamış biriyim. 132 milyar dolar ihracatın yüzde 90'ı sanayi mallarından oluşuyor. Bakandan böyle bir bayrağı devralmak onurdur. Türkiye için ihracat çok önemlidir" diye konuştu.

Çağlayan, Tüzmen'in koyduğu hedefler doğrultusunda Türkiye'nin dünyada ilk 10 ülke içerisine girmesi gerektiğini ifade ederek, bakanlık çalışanlarından yararlanacağını kaydetti. Çağlayan, kendisine Orhun abidelerinin yer aldığı bir biblo hediye eden Tüzmen'i kapıya kadar uğurladı.

Bu arada, kabine değişikliği ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan Devlet Bakanlığı'na atanan Zafer Çağlayan'ı ilk ziyaret eden ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan oldu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2009 Pazartesi 12:26:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?