3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Üflesen sallanacak!

Ekonomik krizle boğuşan ve nasıl tedbir geliştireceği üzerinde en sıkı çalışanlardan birisi olan Hazine Müsteşarlığı'nı bir süredir "bina korkusu" sardı.

Balgat'taki binanın özellikle 6 ve 7'nci katlarında çalışanlar her kuvvetli rüzgâr estiğinde sallantıyı yakından hissedenlerin başında geliyor.

Ne tesadüf ki 6'ncı katta Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü, 7'nci katta da KİT Genel Müdürlüğü var. Yani her ikisi de Hazine'nin en önemli genel müdürlüklerinden... Hissedilen sallanmalar ve kolonlarda oluşan çatlaklar personel arasında korkuya neden olunca Hazine yönetimi de harekete geçti. Çünkü bir rivayet de Hazine binasının temelinin kaydığı yönündeydi. Ama bunun doğru olmadığı belirtildi. Ancak bu söylentinin ana kaynağı, Hazine'nin yapıldığı binanın zemininin pek de sağlam olmadığı iddialarına dayanıyor.

Asıl konumuz olan binanın sallanmasına gelince.. İncelemelerden sonra anlaşılmış ki bunun nedeni, ısı farkıymış. Hazine binasının "nal" şeklinde taşıyıcıları varmış. Bina iki temel kolonun etrafında duruyormuş. Isı farklılıkları nedeniyle de bina sallanmıyor, esniyormuş. Bu esneme de taşıyıcıları yoruyor, içindeki demirleri aşındırabiliyormuş. Şimdi Hazine yetkilileri hem binanın içinden kolonları güçlendiriyor hem de dışarıdan taşıyıcıları destekletiyormuş. Binanın dışı ise mantolamayla daha muhkem hale getiriliyormuş. Bu nedenle binanın bej rengi de açık kahveye dönmüş.

Bu arada binanın durumunu ODTÜ de yakından izliyormuş. ODTÜ, Türkiye'de ilk defa kurulan bir sistemle Hazine binasının kolonlarına yerleştirilen bazı aletlerle "uzaktan" takibe geçmiş. Bu uygulama ODTÜ için de "pilot" nitelikteymiş. Hazine binasının aslında 1999 yılındaki büyük iki depremden de olumsuz etkilendiği belirtilmişti. Bazı kolonlarda çatlaklar oluşmuştu. Hazine yetkilileri bu güçlendirme çalışmalarına rağmen "Temelimiz sağlam" demeden geçemiyorlar. Bize de "hayırlısı olsun" demekten başka bir şey kalmıyor.

Referans
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2009 Cuma 17:15:16
Güncelleme :1 Mayıs 2009 Cuma 17:22:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?