3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Umut davasında karar başka bahara...

Kamuoyunda 'Umut Davası' olarak bilinen aralarında gazeteci-yazar Uğur Mumcu, Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı , Prof. Dr. Muammer Aksoy, Doç. Dr. Bahriye Üçok'un öldürülmesine ilişkin davanın görülmesine devam edildi.

Esas hakkındaki görüşünü sunan Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, sanık Ekrem Baytap hakkında anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs suçundan müebbet hapis cezası isterken, diğer sanıkların ise örgüt yöneticiliği ve üyeliği suçlarından çeşitli hapis cezalarına çarptırılmalarını talep etti.

Saldırının asıl failleri hakkında verilen müebbet hapis cezasını onayan Yargıtay, bir kısım sanıklar hakkında ise eksik soruşturma nedeniyle bozma kararı vermişti. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına sanık Recep Aydın ve avukatı Mehmet Ener katıldı. Duruşmada esas hakkındaki mütaalasını sunan Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, sanık Recep Aydın hakkında 20 Mayıs 2005 tarihinde verilen esas hakkında görüşteki gerekçeler doğrultusunda sanığın lehine olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 314/2 ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası'nın 5. maddesi uyarınca 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası verilmesini talep etti.

Savcı Taştan, diğer sanıklar hakkında ise 13 Aralık 2007 tarihinde mahkemeye sunulan savcılık görüşünü tekrarlayarak sanık Ekrem Baytap hakkında 'anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs' suçundan müebbet hapis cezası, sanıklar Mehmet Ali Tekin ve Hasan Kılıç hakkında silahlı terör örgütü yöneticiliği suçundan 18'er yıl 9'ar hapis cezası, sanıklar Abdülhamit Çelik, Fatih Aydın, Yusuf Karakuş, Mehmet Aydın hakkında ise örgüt üyesi olmak suçundan 12'yer yıl 6'ar aya kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını talep etti.

Duruşmada söz alan avukat Mehmet Ener, savcının mütalaasına katılmadığını belirterek, savunma için süre talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, sanık ve avukatına esas hakkındaki savunmasını hazırlamak üzere süre vererek duruşmayı erteledi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 17:39:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?