3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Yargıtay, Telekom abonesine acımadı!

Türk Telekom, sabit ücret uygulamasının Yargıtay tarafından yapılan değerlendirme sonucunda ''yasal ve haklı bir uygulama olduğunun teyit edildiği'' açıklamasını yayınladı.

Türk Telekom'dan yapılan yazılı açıklamada, sabit ücret konusunda yaşanan son hukuki gelişmenin ve sabit ücret konusundaki nihai ve emsal nitelikteki yargı kararının kamuoyuyla paylaşılmasının zorunlu hale geldiği ifade edildi.

Türk Telekom'un sabit ücret uygulaması hakkında bir abone tarafından açılan davada alınan kararın şirketçe temyiz edilmesi üzerine Yargıtay, dosyayı değerlendirmeye almıştı.

Açıklamada, "sabit ücretin 'yasal ve haklı bir uygulama olduğunun teyit edildiği ve şirketin bu konudaki uygulamasının haklılığının daha önce verilmiş olan kararlar doğrultusunda bu konudaki en üst yargı makamı olan Yargıtay tarafından hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak şekilde bir kez daha herkesi bağlayıcı şekilde karara bağlandığı'' ifade edildi. Ayrıca, ''Söz konusu kararda özetle sabit ücretin; herkesin makul bir ücret karşılığında telekomünikasyon hizmetlerinden ve altyapısından eşit şekilde yararlanmasının sağlanması için alınması gerektiği, yasa ile belirlenen bir ücret olduğu, Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylanan tarifenin bir parçası olduğu, Türk Telekom tarafından yapılan enerji tüketimi, teknik donanım, bakım ve yönetim gibi masrafların karşılığı olduğu, sabit ücret uygulamasına yurt dışındaki telekomünikasyon firmalarınca da başvurulduğu gerekçeleri ile haklı ve hukuka uygun olduğu belirtilmiştir'' ifadelerine yer verildi.

Balıkesir'den Türk Telekom abonesi Hasan Ünal'ın yaptığı başvuru sonucunda, Balıkesir Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nce 24 Mart 2008'de sabit ücret alınmaması doğrultusunda 2008/9 sayılı karar verilmişti. Türk Telekom ise akabinde sabit ücretin kanuni dayanağı olan haklı ve tamamen yasal bir uygulama, hattın aboneye tesisi karşılığında yürütülen asgari hizmetler karşılığında alınan bir ücret olduğunu savunarak, söz konusu kararın iptalini istemişti. Tüketici Mahkemesi tarafından davanın reddine karar verilmiş, ancak bu karar Türk Telekom tarafından temyiz edilmişti.

Temyiz başvurusunda haksız bir uygulama olması gerekçesiyle sabit ücret alınmaması yönünde verilen kararın, sabit ücretle ilgili yasal düzenlemelere ve herhangi bir araştırmaya dayanmadığı belirtilmişti.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından 12 Ocak 2009'da kabul edilen ve emsal niteliği taşıyan kararda Tüketici Mahkemesi kararının Türk Telekom lehine bozulmasına hükmedildi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2009 Pazartesi 20:49:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?