3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Yazıcıoğlu'nun ölüm nedeni; Çarpma

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Şanverdi, Çukurova Üniversitesi Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan otopsi raporuna göre helikopter kazasında İHA muhabiri İsmail Güneş'in donarak öldüğünü, diğer şehitlerin ise 'travmatik çarpma' sonucu vefat ettiklerini bildirdi. Raporda helikopter pilotu Kaya İstektepe'nin ileri düzeyde kalp hastası olduğu ve uçuş için elverişli bir kişi olmadığının da belirtildiğini aktaran Şanverdi, helikopterdeki GSP cihazına ait hafıza kartının Ulaştırma Bakanlığı tarafından henüz çözümünün yapılmamasına tepki gösterdi.

Ahmet Şanverdi, BBP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, 25 Mart 2008 tarihinde Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi Kızılöz köyü yakınlarında meydana gelen helikopter kazası ile ilgili kamuoyunun merakla beklediği Adli Tıp Raporu'nu açıkladı. Şanverdi, Çukurova Üniversitesi Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan raporda kazada ölen kişilerin ölüm sebeplerinin belirtildiğini, ancak ölüm zamanlarının açıklanmadığını söyledi. Raporda, gazeteci İHA muhabiri İsmail Güneş'in donarak öldüğü, diğer şehitlerin travmatik çarpma sonucu vefat ettiklerinin yazıldığını anlatan Şanverdi, şunları söyledi:

"Düşen helikopterin pilotu merhum Murat Kaya İstektepe'nin otopsi raporunda herhangi bir zehirlenme bulgusuna rastlanmadığı belirtilmektedir. Aynı rapora göre Kaya İstektepe'nin yapılan kan tahlillerinde de genel olarak uyuşturucu ve alkol bulgusuna rastlanmadığı belirtilmektedir. Buradan hareketle pilotun kazadan önce helikopteri kontrol edebilecek durumda olduğu varsayımına ulaşılabilmektedir. Ancak bu durum bizim şüphelerimizi izafe etmemiştir. Zira Almanya'dan getirdiğimiz uzmanların helikopterde buldukları ancak hafıza kartına ulaşamadıkları, Global Positining System (GPS) aletinin son derece gelişmiş bir alet olduğu tespit edilmiştir. Hafıza kartının da diğer elektronik parçalar ile beraber helikopterden Alman ekipler gelmeden önce alınarak Ankara'ya, Ulaştırma Bakanlığı'nca getirilmiş olduğu düşünülmektedir. Şayet öyle ise neden çözümü yapılmamıştır. Adeta bir kara kutu gibi vazife görecek olan hafıza kartının bir an evvel deşifre edilerek, sonucun tarafımıza verilmesi ve kamuoyuna açıklanması
gerekmektedir. Helikopterde bulunan bu GPS aletinin son derece gelişmiş olanlardan olduğu, alan, yön ve yükseklik bilgilerini verdiği bilinmektedir. Yani bu alet hem denizden yüksekliği veriyor, hem karadan yüksekliği veriyor, hem dağlara olan mesafeyi veriyor. Son derece yetenekli, profesyonel, tecrübeli, 9 bin 600 mil uçuş tecrübesi olan usta ve aynı zamanda helikopter pilotlarının da hocası olan Sayın İstektepe bu aleti kullanıyor idiyse neden önündeki tepeye direkt çarpmıştır. Bu aletle profesyonel bir pilotun helikopteri rahatlıkla kontrol edebileceği, sevk ve idare edebileceği bilinmektedir. Buna rağmen helikopter önündeki tepeye direkt çarpıyorsa bunun sebeplerini bulmak zorundayız. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kayıtlarında yapılan incelemeler sonucunda pilotun 6 ayda bir periyodik olarak alması gereken sağlık raporunun en son 28 Haziran 2008 tarihinde alındığı ve ondan sonra alınmadığı görülmüştür. Bu durum son derece önemlidir. Zira merhum pilot İstektepe'nin 08.04.2009 tarihli otopsi raporunda her ne kadar uyuşturucu ve alkole rastlanmadığı belirtiliyorsa da, aynı tarihte aynı kurumca hazırlanan 'histopatoloji' raporunun bulgularını inceleyen kardiyoloji uzmanları pilotun ileri düzeyde kalp hastası olduğunu ve uçuş için elverişli bir kişi olmadığını belirtmişlerdir. Bu gelişmeler ışığında helikopterin, pilotun hakimiyetinden çıkma ihtimaliyle ilgili kaygılarımız devam etmektedir. Bu sebeple Kaya İstektepe'nin cesedi üzerinden otopsi esnasında alınan numunelerden yeterli parçaların, uluslararası adli tıp otoritelerince ayrıca inceleme ve araştırma yaptırmak üzere tarafımıza verilmesini 22.04.2009 tarihinde resmen istedik. Talebimiz karşılandığında numuneler acilen yurtdışına gönderilerek ikinci bir otopsi raporu alınacaktır. Ayrıca 19.03.2009 tarihinde CAD 2009-07-521 Federal Aviation Authoritv (TAA) Amerikan Federal Havacılık Dairesi, düşen Bell 206 serisi helikopterler için 'Acil' kodu ile bir bildiri yayınladığı ve bu bildiride helikopterin bazı parçalarının mutlak surette değiştirilmesi gerektiği, değiştirilememesi durumunda pilotun hakimiyetini kaybedeceği, helikopteri sevk ve idare edemeyeceği belirtilmektedir. Acil kodu ile bildiride belirtilen parçalar, değiştirilmeden helikopterlere uçuş izni verilmemesini istemektedir. Burada soruyoruz. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bu bildiriyi aldıktan sonra gereğini yapmış mıdır?" Basın toplantısı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şanverdi, ABD Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) resmi web sitesinde Yazıcıoğlu'nun 'öldürüldüğü' ifadesinin yanlış tercüme edildiğini belirterek, "Siteyi inceledim, orada 'öldürüldü' değil 'öldü' diye yazıyor" dedi.

Şanverdi, helikopterdeki GPS cihazına ait hafıza kartı konusunda bakanlıktan sağlıklı bilgi alamadıklarını da belirterek, "Kazayla ilgili ön raporda bu karttan hiç bahsedilmiyor. Yetkililere sorduğumuzda bu karttan ana raporda söz edeceklerini bildirdiler. Kafamızda henüz bir görüş netleşmedi, maalesef aynı noktadayız. Helikopterin GPS cihazına rağmen direkt dağa çarpmasını araştırıyoruz. Bütün ihtimallere eşit mesafedeyiz, sonuna kadar inceleyip kazanın üzerine gideceğiz" diye konuştu.

Şanverdi, BBP Olağanüstü Genel Kurulu'nun 24 Mayıs'ta yapılacağını hatırlatarak, adaylığı ile ilgili olarak ise, "Ailemize ve teşkilata danışacağız" yanıtını verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2009 Pazartesi 14:14:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?