3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Zatürre aşısı 'Ulusal Aşı Takvimi'nde

Sağlık Bakanlığı birçok ölümcül hastalığın nedeni olan zatürreden (Pnömokok) çocukları korumak için zatürre aşısını, Ulusal Aşı Takvimi'ne ekledi. Buna göre 2 yaşına kadar çocuklara zarürre aşısı ücretsiz yapılacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Bir çocuk hekimi olarak çok mutluyum" dedi.

Crown Plaza'da gerçekleştirilen 'Pnömokok Aşısı Tanıtım Toplantısı'na Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, Sağlık Bakanlığı bürokratları ve çok sayıda davetli katıldı. Toplantının açılışında konuşan Bakan Akdağ, Ulusal Aşı Takvimi'nde 7 olan aşı türünün 11'e yükseltildiğini söyledi.

Ulusal Aşı Takvimi'ndeki son yeniliğin 2008 yılı Kasım ayında zatürre aşısının takvime eklenmesi olduğunu ifade eden Akdağ, bundan böyle önemli bir hastalık, sakatlık ve ölüm nedeni olan bu hastalıktan çocukların ücret ödemeden korunacağını kaydetti. Turgut Özal'ın Başbakanlık yaptığı dönemlerde başlatılan aşı kampanyasında yüzde 80'lik bir orana ulaşıldığını hatırlatan Akdağ, daha sonraki yıllarda bu oranın aynı seviyelerde devam ettiğini vurguladı.

Türkiye'de 2000'li yıllarda aşılama oranının yüzde 40'ların altında olan illerin bulunduğunu anlatan Akdağ, "SSPE hastalığı ilerlemiş bir beyin hastalığıdır, kızamık geçiren çocuklarda görülür. Türkiye'de her yıl 10-30 bin çocuk kızamık geçiriyor. Ben SSPE geçirmiş çocuklarla karşılaştım. Gittiğim yerlerde SSPE hastası çocukları kucağıma verdiler. Çocukların yüzde 97'sine kızamık aşısı yaptık. Oran olarak Avrupa'nın bile önüne geçtik. Bir çocuk hekimi olarak çok mutluyum. Bu fırsatı verdiği için Allah'a hamd ediyorum" diye konuştu.

Bakan Akdağ, kararlı, inançlı ve birlik içinde çalışılması halinde Türkiye Cumhuriyeti'nin neler yapabileceğini aşı konusunda ortaya koyduğunu vurguladı.
Bakan Akdağ, 2002 yılında 18 milyon TL olan aşı bütçesinin 300 milyon TL'ye çıkarılmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın ciddi destekleri olduğunu söyledi.

Bakan Akdağ, Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde hocası ve aynı zamanda İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın eşi olan Prof. Dr. Yıldız Atalay ile birlikte aşılama kampanyalarına katkı sağlayanlara plaket verdi.

Öte yandan Pnömokok Aşısı Tanıtım Kampanyası çerçevesinde 1 milyon adet broşür, 100 bin adet afiş basıldı ve Türkiye'ye dağıtıldı. Aşının tarihi gelişimi ile ilgili 4 dakika süreli, aşıların ve aşılamanın önemiyle ilgili 90 saniye süreli 2 film hazırlandı. Filmler bin 250 adet kopyalandı ve bekleme salonlarında bulunan ekranlarda yayınlanması için Türkiye'deki tüm hastanelere dağıtıldı.

Bununla birlikte 2 adet billboard çalışıldı ve 81 ile dağıtımı yapıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2009 Çarşamba 16:57:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?