24
Nisan
2024
Çarşamba
ANKARA

Osman Saffet Arolat


(1942 -   )

Gazeteci. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi. Osman Saffet Arolat, baba tarafından bir paşazadedir. Dedesi Hasan İzzet Paşa, Sarıkamış Harekatı sırasında bölge komutanıdır.

Osman Saffet Arolat, 1962’de Hıncal Uluç’un Spor Şefi olduğu Öncü gazetesinde atletizm yazıları yazarak gazeteciliğe adım atar. 14 yaşında başladığı atletizmi de Galatasaray’da sürdürmektedir. Galatasaray Genç takımının menejerliğini yapan Arolat, büyük takımın da kaptanlığını üstlenmiştir. Galatasaray’da hentbol da oynar. Bunların arasında İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği’nin tiyatrosuna da girerek Oğuz Aral’ın grubunda tiyatro oynamaya başlar. Bu arada iki de sinema filminde rol alır. Devlet Devrim’in başrol oynadığı On Korkusuz Kadın adlı filmde Celal Bayar’ı oynar. 1962—68 yılları arasında sinema ve tiyatroda reji asistanlığı yapar. 1963’te bu sefer Yaşar Kemal’in oğlu Reşit’le birlikte Şişli İlçe Yönetimine gireceği Türkiye İşçi Partisi’nden politikaya soyunur ve kapanıncaya kadar TİP’te siyasetle uğraşır.

Öğrenci hareketlerinin de öncülerinden birisi olan Osman Saffet Arolat, Türkiye Milli Talebe Komisyonu’nda basın yayın başkanlığı yapar. Ardından Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun İstanbul Sekreterliğinde çalışır. Kemal Sunter’in yanında Maden İş Sendikası’nın gazetesinde bulunur. 1966’da ise Ant dergisinde yazılar yazmaya başlar. Alpay Kabacalı, Yaşar Kemal, İlhami Soysal ve Çetin Altan’ların bulunduğu Ant dergisinde röportaj yazıları yazar. Daha sonar derginin sorumlu yazı müdürü olur.

Ant’ın yanında Yeni Ufuklar, Yeni Dergi ve Ortam adlı dergilerde de yazı yazar. 1971’de İçişleri Bakanı Faruk Sükan’ın hazırladığı 38 kişilik ‘ülkeyi o günkü duruma getirenler’ listesinde Arolat’ın da adı yer alır. Birçok davadan beraat eder. Ama 1971 İhtilali ile davaların bir kısmı Sıkıyönetim Mahkemeleri’ne taşınınca Arolat tutuklanır, 25 yıl ceza alır ve 3 yıl hapis yatar.

1970’te TRT’nin açtığı yarışmada Türkiye’de gençlik hareketleri çalışmasıyla Bilimsel Araştırma Ödülü’nü alan Arolat, 1972’de de Amnesty İnternational tarafından dünyada Yılın Fikir Suçlusu Mahkûmu seçilir. 1974’te anayasal afla hapisten çıkar. Aynı yıl bir şiir yarışmasında Işıl Özgentürk’le beraber birinci olur. Daha sonra Aydın Engin’le İsta adlı bir haber ajansı kurarlar. 1977’de askerliğini yapmak üzere Çanakkale’ye gider. Askerlik dönüşünde çeşitli gazete ve dergilerde, haber ajanslarında çalıştı.

TRT yarışmalarda bilimsel araştırma dalında mansiyon (1971), Arkın Çocuk Şiiri Yarışmasında birincilik (1974), ve Milliyet Sanat Dergisinin Film Öyküsü Yarışmasında mansiyon aldı (1978).

Saffet Arolat 1994’ten bu yana Dünya gazetesinde yayın yönetmeniliği görevine devam etmekte ve başyazar olarak yazı yazmaktadır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar