17
Mayıs
2024
Cuma
ALTINDAĞ - ANKARA

Ankara:Belediyelere ödül yağmuru

Altındağ Belediyesi özendirme ödülü ile Türkiye'de ilk üç belediye arasında.

Altındağ Belediyesi, 22 ocak 2004 Perşembe günü Tarihi Kentler Birliği’nin Safranboluda yaptığı Tarihi kentler Birliği toplantısında, Kale civarında bulunan Salman sokakta gerçekleştirdiği “Ahiler El Sanatları İş Merkezi” nedeni ile layık görüldüğü “özendirme” ödülünü Prof.Dr. Coşkun Özdemir’den aldı. Safranbolu toplantısına Tarihi Kentler Birliği Başkanı Erdoğan Bilenser ve yönetim Kurulu ile birlikte, Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan, Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, Karabük Valisi Cemalettin Sevim, Safranbolu Kaymakamı İzzettin Küçük, Karabük Belediye Başkanı Ali Öğüten,  Safranbolu Belediye Başkanı Nihat Cebeci, Antalya Belediye Başkanı Bekir Kumbul katıldılar.

Altındağ Belediyesi bu ödüle, Başkentin tarihi merkezinde yer alan eski ve özgün dokunun tarihi kimlik değerleri ile birlikte yeniden, Ankara ve Ankaralılara kazandırılması çalışmaları, koruma ve kentsel dönüşüm doğrultusunda yapılan Ahiler El Sanatları İş Merkezi projesinin hayata geçirilmesi ile almıştır. Diğer belediyelere örnek olması bakımından verilen bu özendirme ödülüne  Türkiye’de Altındağ, Ürgüp, Kuşadası  Belediyeleri layık görülmüşlerdir. Ayrıca Tarihi Kentler Birliğinin Safranbolu Toplantısında Yalvaç, Mudurnu ve Safranbolu Belediyeleri ise Başarı Ödülleri almışlardır.

Ödülünü Prof. Dr. Coşkun Özdemir’den alan M. Ziya Kahraman, Altındağ’ın Ankara’nın tarihi merkezi olduğuna dikkat çekerek Altındağ’ın Romalılardan Selçuklulara, Osmanlıdan Ahi Cumhuriyetine dek uzanan  tarihi değerlerinden söz etti. Altındağ’ın tarihi merkez olmasına rağmen Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren sürekli göç aldığını ve plansız yapılaşmanın yavaş yavaş bölgeye hakim olması nedeniyle hakettiği ilgi ve hizmeti yıllardır göremediğini belirten Kahraman, buradaki tarihi dokunun korunması amacıyla adeta seferberlik başlattıklarını söyledi.

1980 yılında Kültür Bakanlığı’nın Ulus ve civarını koruma amaçlı plan  kararını alması ile birlikte Ulus ve civarında ilk koruma amaçlı adımların atıldığını ve 1986 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı yarışmada birinci olan koruma amaçlı projeyle de çalışmaların başladığını anlatan Başkan M. Ziya Kahraman, “Biz de bu çalışmalar doğrultusunda göreve geldiğimiz günden bu yana Altındağ’da Kentsel Dönüşüm projelerimizi bir bir hayata geçirmeye başladık. Ulus, Kale ve civarının tarihi kentsel dokusunun korunması amacıyla, alt yapı çalışmalarından başlayarak Kale civarındaki Saraçlar Çarşısı, Salman ve Can sokak gibi tarihi mekanlarımızı yeniledik ve Salman Sokakta yaptığımız 26 dükkandan oluşan “Ahiler İş Merkezi”ni gerçekleştirdik. Bu merkezde tarihi el sanatlarını yaşatmayı amaçladık. Bu bölgede şu anda hummalı bir çalışma vardır, eski tarihi camilerimiz yenilenmiş ve yine eski tarihi evlerimiz restore edilmiştir. Kısacası tarihi Kent dokumuzu koruma amaçlı çalışmalarımız artarak sürmektedir”dedi.

Tarihi Kentler Birliği Başkanı Erdoğan Bilenser de törende yaptığı konuşmada; “Yaşamın tüm çevre ve kültür birikimlerine ve uygarlık değerlerine sahip çıkmak ve sürdürmek ilkesine tam bir uyum içindeki koruma çalışmaları nedeniyle, Yalvaç, Mudurnu, Safranbolu, Ürgüp, Altındağ ve Kuşadası Belediyelerini kutluyor başarılarının devamını diliyorum” dedi.

 

Kenthaber
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2004 Salı 00:00:02
Güncelleme :9 Ağustos 2004 Pazartesi 17:43:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?