20
Mayıs
2024
Pazertesi
ALTINDAĞ - ANKARA

Ankara'da ekmeğe zam yok

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Başkent'te ekmeğin tavan fiyatının 30 kuruş olduğunu, un fiyatları, doğalgaz ve toplu sözleşmeyle işçilere gelen maaş artışlarına rağmen, Mayıs ayı sonuna kadar ekmek fiyatlarına zam yapmayacaklarını açıkladı.


ATO'ya kayıtlı fırıncılarla yaptıkları toplantıda, ekmeğe Mayıs sonuna kadar zam yapmama kararını aldıklarını belirten Aygün, "Vatandaşımız bugünlerde ekmek fiyatlarına zam geleceği endişesi taşıyor. Un fiyatları, doğalgaz fiyatları ve toplu sözleşmeyle işçilere gelen maaş artışlarına rağmen, Mayıs ayı sonuna kadar zam yapmayacağız. Fiyat artışlarını vatandaşımıza yansıtmamak için 4 ay daha direneceğiz" dedi. Buğday rekoltesindeki düşüşün alarm verdiğini, ekmeklik unun çuval fiyatının 40 YTL'ye dayandığını anlatan Aygün, "Hükümetin önlem almasını bekliyoruz" diye konuştu. 2006 yılında 20 milyon ton olan rekoltenin 2007 yılında yüzde 13.3 azalmayla 17 milyon 340 bin tona gerilediğini anlatan Aygün, şunları söyledi:


"Tüm dünyada buğday rekoltesinde düşüş yaşanıyor. Dünyada tonu 250 dolar olan buğday fiyatları 400 dolara ulaştı. Türkiye'de de rekolte düşüşü alarm veriyor. Hem rekolte azlığı hem de stokların erimesi nedeniyle un fiyatları artıyor. Tip-1 ve Tip-2 olarak tabir ettiğimiz ekmeklik unun çuval fiyatı 40 YTL'ye dayandı. Önlem alınmazsa bu rakam 45-50 YTL'ye çıkar ki bu da sektörde büyük deprem yaratır. Ekmek, üç öğün soframıza gelen çok önemli bir besin maddesi. Hükümet, buğday sıkıntısını giderecek önlemler almazsa, vatandaşımız mağdur olur."


Aygün, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan, pasta ve poğaça gibi lüks tüketim haricinde fırıncılara sadece ekmek yapımında kullanılmak kaydıyla un tahsisi yapılmasını istediklerini kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2008 Pazar 11:22:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?