18
Mayıs
2024
Cumartesi
ALTINDAĞ - ANKARA

Kentsel dönüşüm başlıyor

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ve Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar, Altındağ’ın Kentsel Dönüşüm Projelerini anlattılar.

Altındağ Belediyesi’nde düzenlenen "Altındağ Kentsel Dönüşüm Projeleri Tanıtım Toplantısı"na katılan Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ve Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar, ilk etapta 12 ay içerisinde 600 konutun kira öder gibi taksitlerle Altındağlılara teslim edileceği müjdesini verdiler.

Toplantıda açılış konuşmasını interaktif sunumla yapan Tiryaki, Altındağ’ın yaklaşık 60 bin konuta ihtiyacı olduğunu söyledi. Mevcut 70 bin konuttan sadece 1445’inin ruhsatlı olduğunu vurgulayan Tiryaki, "Bu demektir ki Altındağ’ın tamamı imarsız yapılaşmış, gecekondu varoşlardan oluşuyor. Altındağ’ın tamamının yenilenmesi lazım, inanıyoruz ki bugünkü AKP siyasal iktidarı ve Büyükşehir Belediyesi, Altındağ Belediye Başkanlığı ile birlikte bu şablonu kıracaktır" diye konuştu.

Yüzde 35’nin imarsız olduğu Altındağ’da bir yıl içerisinde imarsız, parselasyonu yapılmamış hiçbir bölge bırakmak istemediklerini vurgulayan Tiryaki şöyle konuştu:

"Çok yakın bir tarihte vatandaşlarla anlaşabildiğimiz ve boşaltabildiğimiz etaplar başta olmak üzere, toplu konutlar varoşlardan birer birer fışkıracak ve vatandaşlarımız yavrularımız çok kısa sürede sağlıklı mahallelerde modern evlerde yaşıyor hale gelecek. Hiçbir vatandaşımız mağdur edilmeyecek. Herkesin arsasına, enkaz durumuna, binasının büyüklüğüne göre, Başbakanımızın Yoksul konutu diye ifade ettiği, uzun vadede adeta kira öder gibi taksit ödeyerek konut sahibi olacağı günler gelecek. Altındağ’da ilk defa olacak bunlar."

Belediye olarak kısa sürede çok iyi bir noktaya geldiklerini belirten Tiryaki, "Altındağ’ın hemen her noktasında şantiyeler oluşmaya başladı, yollar açıyoruz, imarlı bölgelere doğalgaz yatırımları hızla geliyor. Bunlar ilk adımlar. Altındağ’ın 60 bin konuta ihtiyacı var, belediye imkanlarıyla yapabildiğimiz konutlar ortada, gerçekten Toplu Konut İdaresi’yle ortak proje üretmek zorundayız" diye konuştu.

12 ay içerisinde 600 konut

Veysel Tiryaki’den sonra söz alan Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar ise gecekondu dönüşümünün gecekondu da yaşamak kadar zor olduğunu belirtti. Türkiye Cumhuriyeti’nin kalbi, genç cumhuriyetin filizlendiği Altındağ’ın yaklaşık 8 bin metrekarelik alanının özellikle 1950’den sonra yaşanan büyük göç ile gecekondularla dolduğunu vurgulayan Bayraktar, "Modern dünyayla kucaklaşmaya çalıştığımız, Avrupa Birliği’ne girmeye hazırlandığımız bu süreçte başkentimizin kalbi olan, cumhuriyetimizin göbeği bu bölgenin haline kimsenin gönlü razı olamazdı" dedi.

Bu doğrultuda hükümet programı doğrultusunda Toplu Konut İdaresi’nin görevlendirildiğini belirten Bayraktar şöyle konuştu:

"Bugün 50 belediyeyle toplu konut dönüşümü için çalışmalar yürütülüyor. Ama çok önemli olan Ankara’da Ankara Kent Girişi Protokol Yolu’nun dönüşümü için özel bir kanun çıkardık. Altındağ’da bu kanun kapsamında değerlendiriliyor. Başkanımız da Altındağ’ın genelindeki gecekondu olgusunu dönüştürmek için bize çok ciddi yaklaşımlarda bulundular. Durumu Büyükşehir Belediye Başkanımıza da, Başbakanımıza da aktardık. Onlar da çok yakın ilgi gösterdiler ve çalışmalara başladık."

Altındağ genelindeki kentsel dönüşüm çalışmalarının ilk etapta Aktaş ve Doğantepe mahallelerinde başlatıldığını kaydeden Bayraktar, "Bir kısmını bitirdik, burada ilk etapta önümüzdeki 12 ay içerisinde 600 konut yapacağız. Konutlarla birlikte modern hayatın gerektirdiği donanımlar, eğitim tesisleri, sosyal tesisler de bitirilecek" diye konuştu. Vatandaşın desteği olmadan projeleri hayata geçirmenin imkanı olmadığını vurgulayan Bayraktar, Altındağ’da 50 bin konutun 7-8 yıl içerisinde acil olarak dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2005 Salı 15:40:57
Güncelleme :10 Mayıs 2005 Salı 15:50:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?