20
Mayıs
2024
Pazertesi
ALTINDAĞ - ANKARA

Yahya Kemal'i şiirleriyle andılar

Altındağ Belediyesi'nin düzenlediği "Altındağ'da Kültür Sanat ve Edebiyat Söyleşileri"nde Yahya Kemal ve şiirleri ele alındı.

12 Nisan Cumartesi günü Yunus Emre Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "Ölümünün 50. Yılında Şiir Dili ve Yahya Kemal" başlıklı söyleşiye konuk olarak Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural katıldı.

Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Yunus Keleş ve belediye meclis üyelerinin de izlediği söyleşiye üniversite öğrencileri ve edebiyatseverler büyük ilgi gösterdi.

Mehmet Nuri Parmaksız'ın sunduğu program öncesinde Altındağ Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu Şefi Cengiz Taşkent mini bir konser verdi. Konserde Taşkent, Yahya Kemal'in şiirlerinden bestelenen ve Türk Sanat Müziği'nin başyapıtları olarak bilinen 'Sana Dün Bir Tepeden Baktım Aziz İstanbul', 'Dönülmez Akşamın Ufkundayız' ve 'Ömrün Şu Biten Neşesi Tam Olsun Erenler' adlı parçaları seslendirdi.

Yahya Kemal'in şiir dili ve edebi anlayışının incelendiği söyleşide ilk olarak üstadın yaşam öyküsüne değinildi. Yahya Kemal'in çok sevdiği annesini ufak yaşta kaybettiğini ve babasıyla çok da iyi bir ilişki geliştiremediğini belirten Prof. Dr. Tural, "Tüm bunlar, üstadın şiir dilinin yoğrulmasında büyük önem oynamıştır" dedi.

Gerek Türk, gerek dünya edebiyatında çok az şairin edebiyat serüveniyle hayat çizgisinin tam olarak kesiştiğini kaydeden Tural, "Yahya Kemal işte bu tür edebi şahsiyetlerden biriydi. Hatta birincisiydi" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2008 Pazartesi 17:18:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?