20
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇAMLIDERE - ANKARA

İşte ünlü yayla merkezleri

Şehirden uzun süreli uzaklaşamayan Ankaralılar, yeni alternatifler arıyor. Başkent çevresindeki Eğriova, Benli, Sorgun, Andız, Ulucak, Başköy ve Salın yaylaları, doğaseverlere kısa süreli tatil imkanı sunuyor.

BOZKIRIN ortasında yer almasına rağmen çevresinde ormanlık ve doğal güzellikleri barındıran Başkent Ankara, şehrin gürültüsünden sıkılan doğaseverler için değişik imkanlar sunuyor. Doğaseverler, günübirlik gezilerle doğanın tüm güzelliklerini Ankara’nın yaylalarında görebiliyor.

Doğa yürüyüşü, kamping, günübirlik dinlenme ve sportif olta balıkçılığı gibi çeşitli faaliyetlere olanak sağlayan yaylalar, Beypazarı, Güdül, Çamlıdere, Kızılcahamam ve Nallıhan ilçelerinde bulunuyor.

Değişik imkanlar sunuluyor

Bisiklet tutkunu olan doğaseverlere bisikletleriyle gezinti yapma imkanı da sunan bu yaylalar, Ankara’nın kuru sıcağından bunalanlar için de serin bir çözüm oluyor. Genelde hayvancılık için kısa süreli yerleşimlerin görüldüğü yaylalar, balıkçılık, kamping ve yürüyüş gibi değişik imkanlar da sunuyor. Başkent’in kuzey kesiminde özellikle görülen yaylalar, Beypazarı, Güdül, Çamlıdere, Kızılcahamam ve Nallıhan ilçeleri bünyesinde bulunuyor. Ayrıca bisiklet tutkunları Eğriova ve Benli Yaylaları’nın yanında Kirmir Çayı Vadisi, Ankara Çayı Vadisi, Karagöl, Mogan ve Eymir Gölü gibi yerlerden de yararlanabiliyor.

KIZILCAHAMAM yayla cenneti

ULUCAK YAYLASI: Kızılcahamam ilçesine 40 kilometre uzaklıkta. Haziran-eylül döneminde köylülerce hayvan otlatmak amacıyla kullanılan Ulucak Yaylası, altyapı olmamasına rağmen yayla turizmine, dağ ve doğa yürüyüşlerine olanak sağlıyor.

BAŞKÖY YAYLASI: Kızılcahamam’a 45 kilometre uzaklıkta olan bu yaylanın çevresi, çam ormanlarıyla kaplı. Haziran-ekim döneminde hayvan otlatmak amacıyla kullanılan bu yayla, dağ ve doğa yürüyüşleri için çok elverişli. Ayrıca daha ileride bulunan Başköy Kalesi’nden de güneşin batışı izlenebilir.

SALIN (MADEN) YAYLASI: Kızılcahamam’a 35 kilometre uzaklıkta. Çevresini çam ormanlarının süslediği yaylada altyapı olmamasına karşın su kaynakları bol. Geniş düzlüklerin bulunduğu yaylada dağ ve doğa yürüyüşü ve çadırlı kamp yapmak mümkün. Yalnız dikkat etmek gerekir ki Salın Yaylası, Salın Köyü’nde değil. Karagöl’de birleşen Salın ve Belpınar yoluna devam edince Salın Yaylası’na ulaşılabiliyor.


BEYPAZARI

KARAŞAR-EĞRİOVA YAYLALARI

Beypazarı’nın kuzeyinde, ilçeye 55 kilometre, Karaşar beldesine ise 20 kilometre uzaklıkta. Bünyesinde Belenova, Kuyucak, Sarıalan, Çukurören ve yaylaları bulunuyor. 650 hektar alandaki Eğriova Yaylası, Köroğlu Dağları’nın tepesinde ve yayla turizmi, doğa yürüyüşleri, çadırlı kamping ve günübirlik dinlenme gibi faaliyetler için çok elverişli. Yeşilin değişik tonlarını barındıran Eğriova Gölü ise, sportif balıkçılık için de elverişli. Eğriova Yaylası’ndaki göl, Uzungöl ve Abant’ı aratmayacak nitelikte.

ÇAMLIDERE

BENLİ YAYLASI: Çamlıdere’ye 40 kilometre uzaklıkta. Bünyesinde Yılanlı, Osmansin, Peçenek ve Çukurören yaylalarını barındırıyor. Yaylanın etrafı zengin çam ormanları, zemini ise çayırlarla kaplı. Genellikle ahşap evlerin bulunduğu yaylalar, doğa yürüyüşü ve çadırlı kamp kurmaya elverişli. Yaz mevsiminin geldiği şu günlerde rengarenk olan ağaçların arasında yapılacak yürüyüşlerle, mevsimin güzellikleri yaşanabilir.

NALLIHAN

ANDIZ YAYLASI: Nallıhan’a 30 kilometre uzaklıkta bu yayla "At Yaylası" anlamına da gelir. Genelde civar köylerdeki vatandaşlar tarafından hayvan otlatmak için kullanılıyor. Yeterli altyapının olmadığı bu yaylanın etrafı karaçam ormanlarıyla kaplı. Andız Yaylası, dağ ve doğa yürüyüşü ile çadırlı kamping için oldukça elverişli. Yaylada Küçük Göl, Büyük Göl, migrene ve ağrılara iyi gelen yel suyu, buz tutan ağaçlar ve Söğen Kayası bulunuyor. Doğaseverler hem dinlenip, hem gezme fırsatı bulabilir.

GÜDÜL

SORGUN YAYLASI: Güdül’e 23 kilometre uzaklıkta. 1976 yılında yapılan bir göleti de olan yaylanın etrafında zengin çam ormanları bulunuyor. Yolu son derece keyifli kat edebileceğiniz yaylada dağ ve doğa yürüyüşü, çadırlı kamping, günübirlik dinlenme ve sportif balıkçılık yapılabiliyor.

Hürriyet Ankara
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2008 Perşembe 16:39:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sentepeli ezgi IP: 88.224.89.xxx Tarih : 25.12.2008 21:50:49

bizde benli yaylasındanız ankaradan hemen hemen yazları her hafta sonu gidioruz süper bir yer evimizde tam dagın yanında dag yürüyüşü süper sabahları tavşan ve köpeklerle harika vakit geçiriliyor herkese tavsiye ederim çok güzel bir yer...