20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÖLBAŞI - ANKARA

Gölleri kronomitler istila etti

Ankara'nın Gölbaşı ilçesi Belediye Başkanı Abdulnasır Haşlak, ''Halk arasında sivrisineğe benzetilen sinekler kronomittir. İlaçlara da dayanıklı. Yani, şu anda sivrisinekler için kullanılan ilaçlar bunları etkilemiyor. Aşırı derecede veya farklı bir ilaç kullanmak ekolojik denge açısından sıkıntı oluşturuyor'' dedi.

Abdulnasır Haşlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların ısınması ile birlikte özellikle Mogan ve Eymir göllerinin bulunduğu bölgelerde sivrisineğe benzeyen kronomitlerin görülmeye başlandığını söyledi.

Kronomitlerin halk arasında sivrisineğe benzetildiğini ve bu adla anıldığını kaydeden Haşlak, sözlerine şöyle devam etti:

''Bu sivrisineğe benzeyen sinekler, kronomit olarak adlandırılıyor. 3-4 yıldan beri ortaya çıkan bir tür. Kronomitler, bataklıklarda ve çamurun dibinde yuvalanıp ürüyor. Sivrisinekten ayrı bir tür. Bunlar ilaçlara dayanıklı. Yani, şu anda sivrisinekler için kullanılan ilaçlar bunları etkilemiyor. Aşırı derecede veya farklı bir ilaç kullanmak ekolojik denge açısından sıkıntı oluşturuyor. Yetkililer, bu türün ömrünün 3-4 hafta olduğunu bildirdi. 4 hafta sonunda kendiliğinden yok olacaktır.''

Gölbaşı Belediyesi olarak sivrisinekle mücadele için ''sisleme'' olarak adlandırılan yöntemden, soğuk ilaçlama yöntemine geçtiklerini belirten Haşlak, ''Artık sisleme ile mücadeleyi görmeyen vatandaşlarımız ilaçlama yapılmadığını düşünmesin. Bölgemizde soğuk ilaçlama yöntemiyle sivrisinekle mücadeleye devam ediyoruz'' diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2008 Pazartesi 15:31:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?