19
Mayıs
2024
Pazar
GÖLBAŞI - ANKARA

Kızılırmak suyunda düğmeye basıldı

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce, başkentin su ihtiyacını karşılamak için yapımına 10 ay önce başlanan Kızılırmak Su Projesi tamamlanarak, 2 ayrı hattan su verilmeye başlandı.

İlk su alınma noktası olan Kesikköprü Baraj’ında düzenlenen bir törenle, ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç ve çalışanları, hatta su verilmeye başlanacak olan pompa istasyonunda düğmeye bastılar.

ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç törende yaptığı konuşmada, 125 kilometre mesafeden 3 ayrı hat halinde döşenen borulardan ilk aşamada iki hattın devreye alınarak, su verilmeye başlandığını belirtti. Kılıç, “Suyu kontrollü ve yavaş bir şekilde vererek hatları test edeceğiz. Bu sebeple de su İvedik Arıtma Tesisleri’ne yaklaşık iki hafta sonra ulaşacak. Arıtma Tesisleri’ne gelen suyu diğer barajlardan gelen suyla harmanlandıktan sonra Başkent’e vermeye başlayacağız” diye konuştu. Kılıç, Kesikköprü Barajı’nda kurulan ilk su alma yapısı ile 785 metre kotundan alınan suyun isale hattı üzerinde bulunan beş adet pompa istasyonu vasıtasıyla 1250 metre kotuna kadar yükseltilerek Ankara’ya ulaştırıldığını söyledi.

“10 YILLIK PROJEYİ 10 AYDA TAMAMLADIK”

Kılıç, DSİ tarafından 10 yılda tamamlanması planlanan Kızılırmak Suyu Projesi’nin, Büyükşehir Belediyesi tarafından 10 ay gibi rekor bir sürede tamamlandığını kaydederek, “Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan yaklaşık 7 milyar metreküp su kapasiteli Hirfanlı ve Kesikköprü Barajlarından, her biri 128 kilometre uzunluğunda ve 1600 milimetre çapında 3 adet isale hattıyla İvedik İçmesuyu Arıtma Tesisleri’ne günde ortalama 750 bin metreküp suyu alacağız. Bugün yapımını tamamladığımız iki isale hattını devreye alıyoruz. Üçüncü hattın yapımında ise sadece 20 kilometrelik bir bölümü kaldı. Bu da en kısa zamanda tamamlanarak hizmete girecektir” dedi.

Proje kapsamında 5 adet 30 bin metreküp, 2 adet 15 bin metreküp, 3 adet, 7 bin 500 metreküp kapasiteli 10 tane depo ve 5 tane de pompa istasyonu yapıldığını kaydeden ASKİ Genel Müdürü Kılıç, yapılan işler hakkında şu bilgileri verdi:

“10 ay boyunca geceli gündüzlü çalışan işçilerimiz, her bir hatta 67 kilometresi çelik, 61 kilometresi ise CTP olan boru döşemiştir. İsale hatları üzerinde toplam 256 vantuz odası, 228 adet tahliye odası, 30 adet hat vana odası yapmıştır. Ayrıca isale hattında bulunan pompaların ve vanaların enerji ihtiyaçları Hirfanlı, Emirler ve Gölbaşı Trafo Merkezleri’nde olmak üzere 278 adet direkten oluşan toplam 230 enerji nakil hattıyla elektrik temin edilmesine imkan sağlamaktadır. 80 bin metre de kaynak yapılmış, 102 bin adet ise cıvata ve somun takılmıştır.”

ANKA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2008 Perşembe 21:11:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?