29
Mayıs
2024
Çarşamba
GÖLBAŞI - ANKARA

Mogan Gölü'nün su seviyesi yükseldi

Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Mogan Gölü'nün su seviyesinin 10 santimetre yükseldiği, ancak geçen yıla göre 1 metre düşük olduğu bildirildi.

Gölbaşı İlçesi Koruma Geliştirme ve Turizm Derneği (GÖL-DER)Başkanı İsa Ömercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mogan'da yaptıkları incelemede su seviyesinin yağışların ardından 10 santimetre yükseldiğini belirtti.

Ömercan, buna rağmen göldeki su seviyesinin geçen yıla göre 1 metre düşük olduğunu vurgulayarak, yetkililerin acilen önlem almasını istedi. Kesikköprü Barajı'ndan getirilen Kızılırmak suyunun bir an önce Mogan'a verilmesi çağrısında bulunan Ömercan, sözlerine şöyle devam etti:

''Geçen yıl bazı kıyılarda bataklıklar oluşmuştu. Şimdi su seviyesinde geçen yıla göre 1 metre azalma var. Büyük bir ihtimalle tüm kıyı bataklık olacak ve kokacak. Yine balık ölümleri meydana gelecek.''

Gölbaşı Esnaf Odası Başkanı Hulusi Gürpınar ise Mogan Gölü'nün her geçen gün tehlike sinyalleri verdiği kaydederek, Kızılırmak suyunun Mogan'a verilmesi ile Eymir Gölü'nün de rahat nefes alacağını belirtti.

Gölbaşı Doğal Hayatı Koruma Avcılar ve Atıcılar Dernek Başkanı Çoşkun Altın da gölde geçen yıl olduğu gibi balık ölümlerinin başlamasından endişe ettiklerini dile getirerek, göldeki canlı yaşamının tehdit altında olduğunu hatırlattı.

Gölbaşı Ziraat Odası Başkanı Sadullah Karaaslan ise ''Mogan kıyısında tarla eken çiftçimiz pek kalmadı. Artık göle gübre atığı gibi kimyasallar da girmiyor. Göl susuzluktan yok oluyor. Göle bir an önce su verilmesi lazım'' diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2008 Pazartesi 13:06:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?