29
Mayıs
2024
Çarşamba
MAMAK - ANKARA

Eczanelerde katkı payı kavgası!

1 Ekim tarihinden itibaren hastanelerdeki gereksiz yoğunluğun azaltılması için uygulamaya konulan ‘’muayene katılım payı’’ uygulaması amacına ulaştı, ancak bu uygulama beraberinde çeşitli sorunlara da neden oldu. 

Artık hastalar, en ufak bir rahatsızlıkta hastaneye gitmeyi bıraktı. Zira katkı paylarının kontrolde bile alınması hastaları mağdur ediyor. Sağlık kuruluşlarının 10 günlük takip süresinde ücret talep etmediğine dikkat çeken vatandaşlar, "Bir defa alınmasına anlam veriyoruz. Fakat takiplerde de alınması doğru değil." görüşünde. SGK yetkilileri ise uygulamanın hastanelerden kaynaklandığını savunuyor. 

Aynı hastaya birden fazla takip numarası verildiği için muayene katılım paylarının katlandığını belirten yetkililer, hastaları uyarıyor: "Hasta sağlık kuruluşuna ilk başvurduğunda MEDULA takip numarası oluşturulur. Kontrole gidildiğinde aynı numarayla işlem yapılıp yapılmadığına bakılmalı. Eğer hastane farklı numaralar girerse bu sisteme ayrı bir işlem olarak yansıyor ve yeni katılım payı alınıyor. Hasta bunu fark ettiğinde tekrar hastaneye dönüp takip numarasını kontrol etmeli."

Kurumun açıklamasını yetersiz bulan hastaneler ise sorunun altyapısı yetersiz olan MEDULA sisteminden kaynaklandığını vurguluyor. Sistemin muayene ya da kontrol diye bir ayrım yapamadığına dikkat çeken hastane yetkilileri, şunları söylüyor: "Sistem provizyon numarası üretirken sadece kimlik bilgilerini istiyor. Hastanın müracaat ettiği branşa veya doktora dair bilgi gerekmiyor. Ayrıca sistemde 'hasta muayeneye ya da kontrole geldi' diye bir ayrım yok. Bu nedenle hastanın o gün muayene ve kontrol olup olmadığının anlaşılması mümkün değil." , eczacılar da bu durumdan şikayetçi.

Katkı ücreti alınması uygulamasının ,tahsilatın eczaneler tarafından yapılıyor olması,eczacılarla ,hastaların tartışmalarına neden oluyor,özellikle eczacılar SGK’nın tahsilat birimi haline getirilmeleri nedeniyle bu durumdan çok şikayetçiler. Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak da alınan katkı parasını izah edemediklerini söyledi. Katılım payı, gidilen hastaneye göre değişiyor. Devlet hastanesine giden hastalardan 3 YTL, eğitim ve araştırma 4, üniversite hastanesi 6, özel hastanede muayene olanlardan ise 10 YTL katılım payı alınıyor. Sağlık ocağı, aile ve işyeri hekimlerinde muayene olanlardan ise alınmıyor.

Hamileler zor durumda

Muayene katılım payları hamileleri de zor durumda bıraktı. 9 aylık süreçte belirli aralıklarla doktora gitmesi gereken anne adayları, muayene katılım paylarının bu dönemde alınmasının kendilerini olumsuz etkileyeceğini belirtti. 6 aylık hamile Reyhan Şamdan, şu ana kadar her ay bir kere doktor kontrolüne gittiğini anlatarak, "Bundan sonra 15 günde bir gideceğim. Dokuzuncu ayda ise bu haftada bir gün olacak. Ayrıca çeşitli test ve tahliller yapılacak. Her defasında eczaneye gittiğimde bu parayı ödemek zorunda kalacağım. Biz diğer hastalardan farklıyız. Bu yüzden bize kolaylık sağlanmalı." şeklinde konuştu.

Hasta ve Hasta Yakınları Derneği Başkanı Leyla Ezgi, kontrollerde ücret alınmasının hak ihlali olduğuna işaret ederek uygulamanın kaldırılmasını talep etti. "Zaten katılım payı uygulaması da sosyal devlet ilkelerine ters. Burada sağlık bir anlamda ticarileştiriliyor." diyen Ezgi, böyle giderse hastaların sağlık hizmeti almasının iyice zorlaşacağını vurguladı.

Abdullah Ortaç Mamak KENTHABER
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 10:20:33
Güncelleme :19 Kasım 2008 Çarşamba 10:39:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?