29
Mayıs
2024
Çarşamba
MAMAK - ANKARA

Kaymakamdan öğretmenlere mesaj

Mamak Kaymakamı Nuh Mehmet Hamurcu Öğretmenler Günü nedeniyle yayınladığı mesaj ile tüm  öğretmenlerin öğretmenler gününü kutladı.Kaymakam Nuh Mehmet Hamurcu'nun mesajı şöyle:

''Değerli Arkadaşlarım,

Yüce Atatürk’ ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabulünün 80. yıldönümü bugün.1981 den itibaren de Öğretmenler günü olarak kutladığımız bugünün tüm eğitim- öğretim camiamıza kutlu olmasını diliyorum.

Sözlerime Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün şu sözlerini bir kez daha hatırlatarak başlamak istiyorum.

“BENİM ASIL ANLATILACAK YANIM ÖĞRETMENLİĞİMDİR. TOPLUMA, MİLLETİME ÖĞRETMENLİK YAPABİLİYORSAM, BENİ ONUNLA ANLATIN, YOKSA KAZANDIĞIM ZAFERLERLE, YAPTIĞIM İŞLERLE BENİ ANLATMANIZ PEK ÖNEMLİ DEĞİLDİR ” Bu sözdeki manayı takdirlerinize bırakıyorum.

Bazı rakamlarla kafalarınızı bulandırmak istiyorum. Sonuçta ise dupduru bir beyin bırakmasını diliyorum. İnandığımız dinin ilk emrinin “Oku” olması hasebiyle vereceğim bu rakamları yeniden değerlendirilmenize sunuyorum.
Yıllık ortalama kitaba harcanan para; kişi başına olmak üzere Norveç 165 dolar, İspanya 39 dolar, dünya ortalaması 1,3 dolar, ülkemizde ise 0,45 dolardır.
Yıllık olarak okumaya harcadığımız zaman bir Norveçlinin 300 de 1 i, bir Japon’ un 87 de 1 i, dünya ortalamasının 3 de 1 mesabesindedir.Yıllık kitap harcamalarında genel toplamda Amerika Birleşik Devletleri 30.5 milyar dolar, Almanya 13 milyar dolar, Türkiye 40 milyon dolardır.

Yılda Almanya’ da 1032 kişiye 1 yeni kitap, Japonya’ da 600 kişiye 1 kitap basımı düşerken ülkemizde 10.600 kişiye 1 kitap basımı düşmektedir.
Bir Japon yılda ortalama 25 kitap okurken bir Fransız 7 kitap okumaktadır. Toplumsal dayanışmanın bir örneği de burada söz konusudur. 1 kitabı okumak için 6 tür insanının yardımlaşması gerekmektedir. 95 kişiye 1 kahvehane düşen ülkemizde 65.000 kişiye 1 kütüphane düşmektedir.200’ e yakın bar, pavyonun olduğu Bodrum ilçemizde sadece 2 adet kitap evi olduğunu biliyor muydunuz?İlmi irfanı bu dünyaya hâkim kılan bir medeniyetin varisleri İşportada ya da olgunlar sokaktaki barakalarda kitap satışlarını gördükçe ne düşünüyorlardır ya da düşünmüyorlardır. Acaba?

Değerli arkadaşlarım,

Walters diyor ki “başarı açılan bir kapı değil çıkılan bir merdivendir”. İlimle, medeniyetle yüzyıllarca dünyaya ışık tutan bir milletin evlatlarının, bugün dünyada söz sahibi olması gerekirken, arka bahçemiz diyebileceğimiz Irak’ta, Çeçenistan’ da, Afganistan’ da, Filistin’ de ve dünya coğrafyası üzerinde toplu olarak en çok Türk’ün yaşadığı Doğu Türkistan’da esamemiz okunmuyorsa sebebi terk ettiğimiz değerlerimizden birisi belki de en önemlisi eğitim ve öğretime verdiğimiz önemdir ya da önemsiz addetmemizdir. Cehalet zafiyet getirir. Zafiyet çöküştür. Unutmayalım ki demokrasinin en başarılı işlediği toplumlar en çok okuyan toplumlardır.
-Görüşleri, analizleri, tezleri, sentezleri dünya çapında ciddiye alınan kaç politikacımızı sayabiliriz? -Sözüne itibar edilebilen yine dünya çapında kaç gazetecimiz, eserleri başka dillere çevrilmiş kaç yazarımız, kaç düşünürümüz, kaç eğitimcimiz, dünya ekonomisine yön veren kuruluşlarda yer alan kaç iş adamımız, sanayicimiz, marka olmuş kaç ürünümüz var? Hiç düşündük mü?

Tarihin içinden Türkleri çekip aldığımızda geriye bir hiç kalacağına inanmış biri olarak diyorum ki:

Okuyan, düşünen ve düşündüklerini pratiğe dönüştürüp ait olduğu toplumun ve tüm insanlığın hizmetine sunan bir halk olmak zorunluluğumuz vardır. Düşünmeyi öğrenmek yeni fikirler üretmek, analiz ve sentezler yapabilmek keşif ve icatlarda bulunmak mecburiyetimiz vardır. Didero diyor ki: ” başkalarına mutluluk sağlayan adam mutludur”. Ey öğretmenim mum misali eri ve mutlu ol. Düşünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu. Ne mutlu sizlere ki gönüllere ışık kalplere sevgi oldunuz. Ne mutlu sizlereki dillere şarkı oldunuz. Yeni nesil sizlerin eseri olacaktır diyen atamızı seviyorsak  gayretlerimizin kapasitemizi zorlamasına müsaade edelim. Hiçbir olumsuzluğun bizi engellemesine, yıldırmasına müsaade etmeyelim.

Haydi arkadaşlar:
Bugün yaşamımızın geri kalanının ilk günüdür. İyi bir başlangıç için hiç de geç değildir. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizin öğretmenler gününü kutluyorum.''

Abdullah Ortaç Mamak KENTHABER
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 16:42:37
Güncelleme :25 Kasım 2008 Salı 17:00:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?