27
Mayıs
2024
Pazertesi
MAMAK - ANKARA

'Mamak çöplükle anılmayacak'

Mamak İnşaat Müteahhitler Derneği Başkanı Hamza Can, Mamak Çöplüğünün, bir çöp ayrıştırma merkezi, bir sanayi tesisi haline gelmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek, “Dünya Bankası tarafından en iyi çevre projesi olarak seçilen Mamak çöp ayrıştırma merkezi, Mamak’ın çöplükten kaynaklanan kötü imajını düzeltmiştir. Hızla azalan gecekondular ve kentsel dönüşüm projeleri ile Ankara’nın merkezindeki Mamak hak ettiği konuma yakalamaya başlamıştır” dedi.

Kısa adı MİM-DER olan Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği yıllarca varlığından rahatsız oldukları, çevre kirliliği sebebiyle ev satışı yapamadıkları Mamak Çöplüğünde incelemelerde bulundular ve yetkililerden bilgi edindiler.

Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, Mamak Çöplüğünde birkaç yıl içerisinde yapılan çalışmalarla gelinen noktanın çok iyi olduğunu, önümüzdeki yıllarda tesisin tam anlamıyla çevre dostu bir tesis haline geleceğini belirterek şunları söyledi:

“Çöplerin ayrıştırılması ile ekonomiye geri dönüşüm sağlanırken, işe yaramaz tortuların yakılması ile elektrik üretimi gerçekleştiriliyor. Ankara çöplüğünden yılda 17 megavata yakın elektrik enerjisi üretiliyor. Bu Türkiye’nin elektrik üretiminin yüzde 0,3’ü anlamına geliyor ki ciddi bir rakamdır. Devletimiz elektrik üretimini sübvanse etmektedir. Devletimiz, yıllarca Mamak çöplüğünün kahrını çeken, kokusundan evlerinin pencerelerini açamayan civar mahallelere elektriği yüzde 50 daha ucuz vermelidir. Böyle bir muafiyeti Mamak Çöp Ayrıştırma Merkezi civarındaki insanlarımız fazlasıyla hak etmiştir.”

Yanmadan sonra oluşan ısı ile oluşturulan serayı da gezen Müteahhitler, domateslerin tadına baktılar. Hormonsuz olarak yetiştirilen domatesin tadının çok güzel olduğunu ifade eden Hamza Can, dikilen 4 bin ağacın tamamen büyümesi ile birlikte oluşacak yeşil alanın çevreyi rahatlatacağını sözlerine ekledi.

BRİKETE TALİBİZ

Yanma sonrası çıkan küllerden yapılacak olan briketlerin kaliteli bir malzeme olduğunu sözlerine ekleyen Hamza Can, “Dönüşüm sonrasında elde edilen bu ekonomik değeri bizler değerlendiririz. İnşaat müteahhitlerimiz bu briketi satın alarak inşaat sektöründe kullanabilirler. Mamak İnşaat Müteahhitleri olarak gecekonduların azılmasında, kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesinde ve güzel bir çevrenin tesis edilmesinde üzerimize düşeni yapmaktayız. Mamak artık çöplüğü ile kibrit kutusu büyüklüğündeki gecekonduları ile anılmayacaktır. Artık Mamak prestij projelerin yapıldığı bir metropol ilçe olarak bilinecektir" şeklinde konuştu.
 

Abdullah Ortaç/Kenthaber Mamak
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2009 Çarşamba 13:29:14
Güncelleme :30 Aralık 2009 Çarşamba 13:39:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?