19
Mayıs
2024
Pazar
ŞEREFLİKOÇHİSAR - ANKARA

Başkent’in vergi ödemeyen ilçeleri

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kayıtlarına göre, Türkiye’de 850 bin YTL ve üzeri vergi borcunu ödemeyen mükellefler arasında Ankara’dan da 7 ilçe bulunuyor.

GELİR İdaresi Başkanlığı, Türkiye’de 850 bin YTL ve üzerindeki vergi borcunu ödemeyen mükkellefleri içeren listeyi açıkladı. 2008 yılının vergi borçluları listesinde tasfiye halindeki İmar Bankası şubelerinin yanı sıra belediyelerin de yer alması dikkat çekti. Bazı belediyelerin 30 Haziran itibarıyla vergi borçlarını ödemediğini ortaya koyan listede Ankara’dan da 7 ilçe belediyesi yer aldı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın vergi borcunu ödemediğini açıkladığı 4 bin 222 kişi ve kuruluş arasında başketten Çankaya, Altındağ, Mamak, Kızılcahamam, Şereflikoçhisar, Çubuk ve Haymana Belediyeleri yer alıyor.

Başketten 7 belediye

Borçlu listesinin başında 387 milyon 886 bin 202 YTL’lik vergi borcu ile İmar Bankası Ankara Şubesi yer alırken, Çankaya Belediyesi 18 milyon 385 bin 737 YTL ile 151’inci, Mamak Belediyesi 13 milyon 908 bin 106 YTL ile 207’nci, Altındağ Belediyesi 7 milyon 38 bin 139 YTL ile 443’üncü, Kızılcahamam Belediyesi 1 milyon 690 bin 489 YTL ile 2 bin 142’nci, Çubuk Belediyesi 1 milyon 448 bin 168 YTL ile 2 bin 490’ıncı, Şereflikoçhisar Belediyesi 1 milyon 257 bin 776 YTL ile 2 bin 859’uncu, Haymana Belediyesi ise 1 milyon 172 bin 189 YTL ile 3 bin 60’ıncı sırada yer alıyor.

Yorum yapmak doğru değil

Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin, Gelir idaresi Başkanlığı’nın açıkladığı rakamlarla ilgili yorum yapmanın doğru olmadığını ifade ederek, "Belediye çalışmalarımızı elbette etkileyecektir. Bu durumdan bizlerden önceki yöneticilerin büyük sorumluluğu var. Vergi borcu yeni bir uygulama değil nerden bakarsanız yaklaşık 20 seneden beri borç yükü devam ediyor. Devlette devamlılık esastır ve bu vergi borcunu da şüphesiz ödemeye gayret göstereceğiz" diye konuştu.

Yatırımları etkiler

Açıklanan vergi borcuyla ilgili değerlendirmede bulunan Şereflikoçhisar Belediye Başkanı Ramazan Ceylan da, şunları söyledi:

"Yeni açıklanmış bir rakam bu kadar borcumuz olduğunu bilmiyordum. Hükümetten bize gelen ödenekten iller bankası gerekli mali kesintileri yapıyor yani vergi borcumuzu belli oranlarda kesiliyor. Bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok. Fakat Şereflikoçhisar’a yaptığımız yatırımlar çerçevesinde açıklanan borcun bir miktar sıkıntı doğurabileceğine inanıyorum. Son dönemde; katı atık arıtma tesisini ve şehir şebekesini yeniledik. Bu yatırımları gerçekleştirebilmek için de kredi kullandık. Bunu yanında istihdam ettiğimiz personel sayısı da oldukça fazla. Özetle belediyemizin vergi borcu, son dönem gerçekleştirdiğimiz yatırımları olumsuz etkileyebilir"

Radikal bir karar

Kızılcahamam Belediye Başkanı Adem Özbekler ise, belediyelerin eskiden beri vergi borçları bulunduğunu ve uzun yıllardır ödenmediği için bu borçların katlanarak arttığını belirterek, şöyle konuştu:

"Ödenmeyen borçları göreve geldiğimizde kucağımızda bulduk. Belediye olarak yeni bir yapılanmaya gidiyoruz fakat bu borçlarımızı vatandaşlarımıza hizmet sıkıntıları doğurmadan telafi edeceğiz. İller bankası belediyelere yönelik ödenekleren zaten kesinti yapıyor. Bu oran bizim belediye ödeneğimizde yüzde 40 ları buluyor. Bu da yaklaşık 60-70 bin YTL’lik bir paraya denk geliyor. Geleceğe yönelik yatırımlarımız haliyle etkileniyor. Her anlamda yatırımlarımızda bir yavaşlama söz konusu olabilir. Hükümetin yaklaşan seçim döneminde böyle radikal bir karar alması gerçekten cesaret işi. Fakat bu karar hükümetimizin kararı ve biz de bu vergi borcumuzu ödeyeceğiz."

Hürriyet Ankara
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2008 Salı 15:36:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?