19
Mayıs
2024
Pazar
KIZILIRMAK - ÇANKIRI

Çeltik ekicilerine yeni bilgiler

 

Çankırı'nın Kızılırmak İlçesi'nde çeltik yetiştiricileri, "Çeltik Yetiştiriciliği ve Sorunları" konulu toplantıyla bilgilendirildi.


Panele, Çankırı Vali Ali Haydar Öner, Kaymakam Serdar Köse, Belediye Başkanı Hacı Doğan, Kızılırmak İl Genel Meclisi üyeleri Mustafa Yeni ve Yusuf Irmak, Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, İl Milli Eğitim Müdürü Sami Zeybek, Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ve çeltik üreticileri katıldı. Tarım İl Müdürü Mustafa Altun yaptığı konuşmada, "İlimizde çeltik yetiştiriciliğinde sorun yok. Daha kaliteli ürün yetiştirmek için çalışmalar sürüyor. Üreticiler sertifikalı tohum kullanmalıdırlar. Geçen yıl 93 ton sertifikalı tohum dağıttık. Bu yılda dağıtacağız" şeklinde konuştu. Çankırı Valisi Ali Haydar Öner, Çankırı ilçelerinin farklı potansiyellere sahip olduğunun altını çizerek Kızılırmak ilçesinin çeltik üretiminde farklı bir yerinin olduğunu belirtti. Öner, "Çankırı'da üretilen çeltik üretimi Türkiye çeltiğine çok önemli katkı sağlıyor. Osmancık 97 pirinci Kızılırmak ilçesinde üretiliyor. Tosya pirinci diye piyasada satılıyor. Bizler bu pirinci Tosya pirinci olarak marketlerden alıyoruz. Artık kendi markalarımızı üretmeliyiz. Bizim ismimizi taşıyan ürünleri ortaya koymalıyız. Kızılırmak'ın tarım yapısına uygun tohumlukları üretmeliyiz" dedi.


Hamzalı barajı tamamlandığında sulama alanının daha da genişleyeceğini ve üretimin artacağını kaydeden Öner, "Bizler sizlere bedava destek veriyoruz. 69 milyarlık kaynak ayırdık. Kilo da 600 bin lira destek veriyoruz. Siz kazanınca Kızılırmak ve Türkiye kazanacak. Sizlere ayrılan kaynağı neden kullanmıyorsunuz, biz karşılıksız veriyoruz. Bu fırsatı değerlendirin. Sizlerin bizleri zorlamasını beklerken bizler sizleri zorluyoruz" dedi.


Çeltik yetiştiriciliği Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Halil Sürek, çeltik yetiştiriciliğiyle üreticileri bilgilendirdi. Sürek, iklim isteği, sıcaklık, düşük sıcaklık, çimlenme, fide gelişmesi, kardeşlenme, yaprak ve internodyum gelişmesi, salkım oluşum başlangıcı ve gelişmesi, çimlenme ve tozlanma devresi, dane doldurma devresi, yetişme süresi, yüksek sıcaklık, güneşlenme, nisbi rutubet, yağış, rüzgar, toprak isteği, arazinin tesviye edilmesi, toprak işleme, tir ve tavaların yapılması, ekim, çeşit seçimi, ekim zamanı, tohumluk, çeltikte uygulanabilecek ekim yöntemleri, serpme ekim, elle serpme, gübre saçıcılarıyla serpme, bakım, yabancı otlarla mücadele yöntemleri, kültürel tedbirler, mekanik mücadele, kimyasal kontrol metotları, gübreleme, azotlu gübreleme, fosforlu, potasyumlu gübreleme, çinko uygulama, çinko eksikliğinin belirtileri, çinko noksanlığının nedenleri ve önlenmesi, sulama, hasat ve depolama, kurutma, çeltik çeşitleri konularında ayrıntılı bilgi verdi.

.
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2008 Pazartesi 21:10:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?