18
Mayıs
2024
Cumartesi
KIZILIRMAK - ÇANKIRI

Coşkuyla kutlandı

Kızılırmak Kavun Festivali’nin onikincisi geçtiğimiz hafta Kızılırmak ilçesinde düzenlenen şenliklerle kutlandı. Ankara Mehteran takımının katılımıyla başlayan festivale ilçe halkı ve çevre illerden çok sayıda vatandaş katıldı.

Festivale Çankırı Vali Vekili Mehmet Büyüktaş, Kızılırmak Belediye Başkanı, AKP Çankırı Milletvekili Tevfik Akbak, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, MHP eski milletvekili İrfan Keleş ve birçok politikacı katıldı.

Çankırı Vali Vekili Mehmet Büyüktaş yaptığı konuşmada şunları kaydetti. “İlimizde büyük kazançların sağlanacağı birçok alanlar var. Buna Kızılırmak ilçemiz en başta gelen örneklerden biri. Fakat az kazanma korkusu ile yatırım yapılmıyor ve göçlere sebep oluyor, dolayısıyla da gelişemiyoruz” dedi.

Festivalin ev sahipliğini yapan Kızılırmak Belediye Başkanı Hacı Doğan Kızılırmak ilçesinin bir tarım merkezi olduğuna değinerek, ilçenin geçim kaynaklarından bahsetti. Hacı Doğan, “Bölge insanımızın Kızılırmak’ta geçmişten günümüze gelinceye kadar pamuktan çeltiğe, buğdaydan kavuna kadar, çok çeşitli ürünler yetişmektedir. Bölgemizin son yıllarda aradığı ekonomik ürünü kavun ve çeltikte bulmuştur. 2004 yılı üretim sezonunda yaklaşık olarak 22.500 dekarlık alanda kavun ve 33.600 dekarlık alanda da çeltik tarımı yapılmaktadır. Kızılırmak belediyesi olarak,Kızılırmak halkı adına bölgemize gelir getiren bu iki ürünümüzün üretim alanlarının daha da artırılması için yapılan çalışmaların takipçisiyiz.Bugün bölgemizde yapılması planlanan Hamzalı Barajı'nın faaliyete geçmesi ile bölgemizdeki sulanabilecek tarım arazisi varlığında 150.000 dekar daha bir artış olması demek,Şuan Türkiye nin %11 çeltik ihtiyacını karşılayan bu bölgenin ülkemizin%30-40 çeltik ihtiyacını karşılayacak bir potansiyele sahip olmasına neden olacaktır.Buda;bölge ülke ekonomisine çok büyük bir miktarda girdi sağlayarak, bölge insanımızın göçü engellenecek onların daha iyi şartlarda yaşaması sağlanmış olacaktır” dedi.

 

Haber18.com
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2005 Salı 13:19:13
Güncelleme :13 Kasım 2005 Pazar 12:48:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hüsnü EKİZCELİ IP: 85.107.184.xxx Tarih : 21.11.2005 23:02:38
Kızılırmak Halkından özellikle rica ediyorum. Lütfen Belediye Başkanınızı Kavun Festivali düzenlemesi konusunda yalnız bırakmayınız. Eğer siz desteklerseniz gelecek yıllarda da ürünlerinizin tanıtılması için bir vesile olan bu festival devam eder. Yardım etmezseniz, bildiğimiz köy yaşantısından ve görüntüsünden kurtulamayacağınızı bilmenizi isterim. Bu festivali, bütün kısıtlı imkanlara rağmen düzenleme cesaretini gösteren Belediye başkanı Sayın Hacı DOĞAN'ı kutluyor, bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum. Kızılırmak için, Çankırı için her zaman yanında olduğumuzu bilmesini isterim. Herkese selam ve saygılarımla Hüsnü EKİZCELİ DENİZLİ