28
Mayıs
2024
Salı
KURŞUNLU - ÇANKIRI

"Kanola" ekimi Çankırı'da başladı

Son yılların gözde bitkisi "Kanola" ekimi Çankırı'da başladı.
 
Çankırı Sebzeciler Birliği üyesi 32 çiftçi bir ton tohumluk kanolayı Kurşunlu İlçesi, Çatalelma, Tüney, Ovacık ve Tımarlı Köyleri'ndeki toplam bin 280 dekarlık tarım arazilerine ekti. Sebzeciler Birliği Başkanı Ziraat Mühendisi Özgür İzmirlioğlu, dönümde ortalama 200 kg kanola tohumu elde edeceklerini ve kanolanın küspesinin de hayvan yemi olarak kullanıldığını söyledi.
 
Bilindiği gibi kanola yağı bio dizel ve nebati yağ üretiminde kullanılıyor. Türkiye'nin nebati yağ ve akaryakıta ödediği döviz dikkate alındığında kanola, döviz açığının azalmasında önemli rol oynayacak. Çankırı ikliminin kanola üretimi için uygun olduğu değerlendirildiğinde, bölgede üretimin yıldan yıla artması bekleniyor. Ayrıca devlet, kanola üretimi için 1kg'a 20 Ykr destek veriyor.
 
Çankırı Valisi Ali Haydar Öner'i makamında ziyaret eden Sebzeciler Birliği üyeleri, üretim için gerekli olan baskı makinesinin alımı konusunda destek istedi. Görüşme sonunda Vali Öner, kanola üretimi için İl Özel İdaresi desteğiyle baskı (pres) makinesi alınacağını söyledi.
 
Öte yandan, üreticiler ekimi yapılan kanola bitkisinin 4-5 yaprağa ulaştığını ve don tehlikesini atlattığını ifade etti.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2006 Çarşamba 18:14:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yüksel Adıgüzel IP: 85.98.87.xxx Tarih : 8.12.2006 02:25:40
Herşeyden önce Sebzeciler Birligini kurdukları için sayın ÖZGÜR İZMİRLİOGLUNU tebrik eder başarılarının devamını dilerim.Kanola inşallah çankırı çiftçisinin yeni umut kapısı olacak.Sevgili ÖZGÜR bey ÇANKIRI çiftçisinin yeni önderi olarak daha birçok konuda bizlere yol göstereceginden eminim.Kanolanın kişlik ve yazlık olarak iki çeşit türü oldunu biliyorum.kışlını ektık yazlık tohumluklarıda enkısa zamanda bekliyoruz.Nezaman gelecegi hakkında bizleri bilgilendirırsenız sevinirim.saygı ve sevgilerle.