17
Mayıs
2024
Cuma
KARAMAN

2 bin 800 kaçak kuyu tespit edildi

Karaman'da yapılan çalışmalar sonucunda 5 bin 775 kuyudan 2 bin 800'ünün kaçak olduğu belirlendi.

Karaman Valisi Fatih Şahin, Polisevi'nde düzenlediği basın toplantısında, il genelinde yapılan çalışmalarla Karaman'ın tarımsal sulama veri tabanını oluşturduklarını bildirdi.

Karaman'ın ülkenin en az yağış alan bölgesi olduğunu ancak, ekonomisinin de tarıma dayalı olduğunu ifade eden Şahin, suyun Karaman için altın değerinde olduğunu kaydetti.

Bunun için tarımsal sulamada kesin verileri elde etmek için 2007 yılında bir çalışma başlatıldığını dile getiren Şahin, şunları söyledi:

''Karaman'da 5775 sulama amaçlı su kuyusu tespit edildi. Bu kuyulardan 2800'ünün ise kaçak olduğu belirlendi. Şimdi hangi bölgede kaç kuyu bulunduğunu, bu kuyuların kaçının yasal olduğunu, su miktarlarını, buralarda ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Önemli olan, modern teknikleri kullanıp sulamada kapalı sisteme geçebilmek. İlimizdeki şahıs kuyularının sulama sistemlerinde bir sorun yok. Şahıslar kendi imkanlarıyla kapalı sisteme geçmişler. Bu kuyuların yüzde 90'ında damlama, yağmurlama gibi modern sulama teknikleri kullanılıyor. Yani su kaybı en az seviyede.''

660 devlet kuyusundan 230'unda kapalı sistem kullanıldığını kaydeden Şahin, ilk hedeflerinin Ayrancı Göleti'nden yapılan sulamanın tamamının kapalı sisteme geçirilmesi olduğunu belirtti.

16 bin hektar tarım alanının sulanmasında kullanılan Gödet Barajı'nın kapalı sisteme geçirilmesini de ikinci hedef olarak belirlediklerini dile getiren Şahin, ''Karaman'da 156 bin hektar sulanabilir tarım alanı var. 2007 yılı başında kapalı sistemle sulanan tarım alanımız yüzde 40'dı. 2007 yılında 95 milyon YTL harcanarak yüzde 10 tarım alanı daha kapalı sisteme geçti. Şimdi oran yarı yarıya. Her yıl yüzde 10 tarım alanını kapalı sistem sulamaya geçirebilirsek 5 yılda bir sıkıntımız kalmaz'' dedi.

AA
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2008 Salı 13:26:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?