16
Mayıs
2024
Perşembe
KARAMAN

Ambalaj fabrikası açıldı

Avusturya merkezli MM Packacing ve Süperpak Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş ortaklığında kurulan Karaman Süperpak Ambalaj Karton Fabrikası, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Fabrika, Karaman'a kurulan ilk yabancı yatırım olma özelliğini taşıyor.

Karaman Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan fabrikanın açılış törenine Ekonomi Bakan Zafer Çağlayan, Vali Süleyman Kahraman, AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, İl Emniyet Müdürü Lüftü Sönmez, MM Packaging CEO'su Wilhelm Hörmanseder, MM Packaging Türkiye Sorumlusu Atilla Çallıoğlu ile davetliler katıldı.

"TÜRKİYE'YE YABANCI YATIRIM ARTAN BİR İVMEYLE DEVAM EDİYOR"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de son yıllarda yabancı yatırımın artan bir ivmeyle devam ettiğini dile getirerek, "Bir yatırımcı bir ülkeye yatırım yaparken bugününe yapmaz. Geleceğine yatırım yapar. Bugün burada hizmete açacağımız yatırım kısa vadeli değil, Türkiye var oldukça devam edecek bir yatırımdır. 1923'den 2002'ye kadar olan yabancı yatırım miktarı 14.5 milyar dolar iken, 2003'den günümüze kadar olan yabancı yatırım miktarı ise 105 milyar doları geçmiştir. Yani 80 yılda yapılan yatırımın 7 katı bir yatırım 9 yıl içinde yapılmıştır. Son 10 yılda yapılan toplam yatırım ise 180 milyar doları geçmiştir ve bunun yüzde 80'i Avrupa kaynaklıdır. Sırf bu yılın ilk 9 ayında ülkemize yapılan yatırım 10.9 milyar doları bulmuştur. Bu geçen yılın tamamında yapılandan daha fazla bir yatırımdır" dedi.

"CUMHURİYET TARİHİ'NİN İHRACAT REKORUNU KIRACAĞIZ"

Son yıllarda Avrupa ve gelişmiş ülkelerde yaşanan krizin ardından dünya ekonomisinde eksenin kaydığını da dile getiren Bakan Çağlayan, "Eskiden eksen gelişmiş 7 ülke yönündeydi. Ancak son yaşanan küresel krizlerin ardından ibre gelişmekte olan Türkiye, Brezilya, Hindistan ve Çin gibi ülkelere dönmüştür. 10 yıl içinde dünya ekonomisinin nabzı bu coğrafyada atmaya başlayacak" şeklinde konuştu.

2012'de bazı illere verilen teşviklerin sona ereceğini ancak yeni ve daha verimli bir teşvik sisteminin hayata geçirileceğini dile getiren Bakan Çağlayan, "Bu yıl yapılan yatırım ve ihracat rakamlarını ele alırsak Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kıracağımızı söyleyebilirim. Bunda yabancı yatırımcılar kadar bizim iş adamlarımızın katkısı yadsınamaz" şeklinde konuştu.

MM Packaging Türkiye Sorumlusu Atilla Çallıoğlu ise, ilk yatırımlarının 2008 yılında İzmir Torbalı'da kurulan tesis olduğunu belirterek, "Bugün burada Türkiye'deki 3. yatırımımızı gerçekleştiriyoruz. 2012 yılında Gaziantep'e, 2014 yılında ise İstanbul'a kuracağımız fabrikalarla Türkiye'de yatırım sayımızı 5'e çıkaracağız. MM Packaging olarak Türkiye'deki 2014 hedefimiz 80 milyon euro yatırım hacmi, 100 milyon euro satış hacmi, Türkiye'deki ambalaj sanayide yüzde 20'lik pay ve 650 çalışan sayısıdır" dedi.

TÜRKİYE'NİN ÖNEMİ

MM Packaging CEO'su Wilhelm Hörmanseder de, MM Grup olarak çalışanlarının tek düşüncesinin karton ve ambalaj üremek olduğunu ifade ederek, "Karton ve ambalaj sektöründe MM Grup, hem Avrupa'nın, hem de Avrupa dışının sektör devidir. Avusturya merkezli bir şirket olmasına rağmen satışının yüzde 95'ini Avusturya dışına yapmaktadır. Son 20 yıldır ise Türkiye'nin önemi giderek artıyor. Burası çok çekici bir pazar haline geldi. Burada adeta kendimi evimde gibi hissediyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardında Bakan Çağlayan ve protokol üyeleri kurdele keserek fabrikayı hizmete açtı. Açılışın ardından bir süre fabrikayı gezen Bakan Çağlayan, yetkililerden fabrika hakkında bilgi aldı.

iha
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2011 Salı 18:46:32
Güncelleme :1 Aralık 2011 Perşembe 12:24:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?