17
Mayıs
2024
Cuma
KARAMAN

Bakan Eker'in Karaman gezisi

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, AK Parti iktidarı ile Türkiye'de vatandaşın satın alma ve ödeme gücünün iyi noktaya geldiğini söyledi. 

Karaman Yunus Emre Konferans Salonu'nda, AK Parti 3. Olağan Merkez İlçe Kongresi'ne katılan Bakan Eker, burada yaptığı konuşmasında partisinin çalışmalarını değerlendirdi. Bir çok alanda AK Parti döneminde gelişmeler yaşandığını belirten Bakan Eker, "Türkiye'nin milli gelirinde 230 milyar dolardan 660 milyar dolara çıkan bir artış var. Bu 3 katlık bir artış 6 yılda sağlandı. İhracat 36 milyar dolardan 110 milyar dolara çıtı. Türkiye enflasyonlu yüzde 30'lardan yüzde 9-10'lara düştü. Türkiye'nin eskiden de borcu vardı bugün de borcu var. Ancak eskiden bu borçların milli gelire oranı çok yüksekti. Milli gelirinin yüzde 94'ünü borç oluşturuyordu, bugün bu miktar yüzde 60'ların altına düştü. 2002 yılında IMF'ye olan 24 milyar dolar borç, 8 milyar dolara kadar düştü. 16 milyar dolarını biz ödedik. Faiz oranları düştü. Merkez Bankası'nda döviz rezervleri arttı. Bu gelişmelerle birlikte Türkiye uluslararası sermaye içinde bir yatırım alanına dönüştü. Eskiden kimse Türkiye'ye gelip yatırım yapmak istemiyordu. 

İnsanlar bu ülkeye gelip yatırım yapmaktan ürküyordu. Uluslararası sermayenin Türkiye'ye gelmesinde 20 katlık artış meydana geldi. Bütün bunlar uygulanan politikalarla oldu" dedi. 

Bakan Mehmet Mehdi Eker, iktidarları öncesi Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'nden kredi kullanan çiftçilerin sadece yüzde 40'ının borçlarını geri ödeyebildiğini açıklayarak, "Devletten kredi alan vatandaşın ancak 100 tanesinden 38'i borcunu ödüyordu. 2007 yılında Türkiye'de zirai kredi kullanan çiftçi sayısı tam 1 milyon 100 bin ve kullanılan kredi miktarı 6.5 milyar YTL. Bütün bunlar Türkiye'de devletin sağladığı imkanlar aslında satın alma ve ödeme gücünün iyi noktaya geldiğini gösteriyor" diye konuştu. 

Tarımla ilgili bilen bilmeyen herkesin ezbere konuştuğunu kaydeden Bakan Eker, "2002'de Türkiye'de tarıma daha önce verilen destek 1.8 milyar YTL. Bizim bu yıl ödediğimiz kuraklık desteği dahil 5.5 milyar YTL. Karaman'dan 2002'de verilen destek 2 milyon YTL. Bu destek 2008'de 4.2 milyon YTL olmuş. Desteklerde yüzde 100 artış sağlanmış. Türkiye'de tarımsal üretim 22 milyar dolardan 50 milyar dolara çıktı. Tarımsal ihracat ise 4 milyar dolardan 10 milyar dolara çıktı. 4.8 milyon ton süt üretimi 12 milyon ton süt üretimine yükseldi. Mısırın yarısını ithal ediyorduk. Bugün 4.3 milyon tonun üzerine çıktı bu rakam. Herkes ezbere konuşabiliyor. Bu rakamları verirken Türkiye'de tarımsal gelişmelere dikkat çekmek istedim" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2008 Pazar 17:52:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?